dům

Dům č. p. 51 je umístěn v blízkosti skalní kaple sv. Ignáce v severní části obce pod terénním zlomem severně od říčky Chřibská Kamenice. Orientován je ve směru V – Z štítovou stranou ke komunikaci. Dům je umístěn na hraně oploceného pozemku. Objekt je přízemní obdélného půdorysu se sedlovou střechou s věžičkou s cibulovou bání. Dům č. p. 51 ve Všemilech je mimořádně hodnotným přízemním celoroubeným objektem, bočním štítovým průčelím orientovaným ke komunikaci, se sedlovou střechou krytou diagonálně pokládanou břidličnou šablonou, prostor podkroví je odvětráván a přisvětlován párem volských ok na každé okapové straně (v minulosti byla přítomná 3 nízká okna). Význam objektu podtrhuje štíhlá věžička s cibulovou střechou s lucernou, v celé ploše krytá drážkovou plechovou krytinou (v minulosti dřevěnou šindelí), umístěná na hřebeni střechy směrem ke komunikaci. Hlavní štítové průčelí je v přízemí čtyřosé vždy s jedním pravoúhlým okenním otvorem v roubeném poli oddělovaném podstávkou. Štít je oddělen od přízemí lomenicovou římsou, lomenice je jednoduše bedněná svisle a ve vrcholu diagonálně. Štít je prosvětlen dvojicí okenních otvorů. Povrchová úprava dřeva je hnědá. Boční okapová průčelí jsou šestiosá, všechna okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, dovnitř a ven otvíravá, členěná subtilními příčlemi na šest skelných tabulek, okenní výplně jsou natřeny pouze lazurním nátěrem, dřevěné profilované parapety a vymazávky spár jsou bílené. Celou stavbu obíhá podstávka, vynášející váhu krovu, sloupky, pásky a ližiny podstávek jsou kryty bedněním, čímž je vytvořena iluze slepých arkád.