dům

Dům je umístěn ve východní části obce Všemily v blízkosti říčky Chřibská Kamenice. Orientován je hřebenem rovnoběžně s obslužnou komunikací ve směru V – Z. Jedná se o přízemní objekt na obdélném půdorysu se sedlovou střechou s taškovou krytinou. Hřeben je krytý kónickými hřebenáči s nosem, osazenými v maltě. Střecha nad středním (světnicovým) a komoro-chlévním dílem má odlišnou střešní rovinu a kryje zápraží. Roubenou trojosou světnici s obílenými spárami obíhají v arkádách podstávky tvořené sloupkem, ližinou, segmentově projmutou rozpěrou a vloženým rohovým špalíkem (páskem). Hrany podstávky jsou ozdobně vykrajované a bílené. Okna rámována bílými obálkami s fošnovým parapetem jsou dvoukřídlá, členěná příčlí do tvaru latinského kříže, světnicový díl je uvozen kazetovými dveřmi červenohnědé barvy v obložkové zárubni. Do komorochlévního dílu se vstupuje dvoukřídlými dveřmi situovanými mezi dvě bílá okénka – vpravo je okno členěné klapačkou i poutcem do kříže, přičemž dolní křídla jsou ještě horizontálně půlena příčlí. Drobné okénko vlevo je úzké, členěné na dvě křídla nad sebou. Východní štítové průčelí je tříosé, okna vyplňují podstávkové arkády. Vlastní štít je dvouetážová se dvěma na výšku obdélnými okenními otvory s novodobou jednokřídlou výplní v dřevěných profilech s bílou povrchovou úpravou. Okna jsou vodorovně dělena příčlí. Bednění je svislé a diagonální. Povrchová úprava bednění štítu je hnědá.