dům

Patrový dům č. p. 79 v západní části obce Všemily je objektem na obdélném půdorysu kolmou přístavbou do zahrady, s podélnou okapovou stranou orientovanou podél vodoteče, který určuje osu vesnice. Dům č. p. 79 je patrový, původně obdélný s kolmou přístavbou do zahrady. Přízemí klasicky rozvrženého domu trojprostorové dispozice je s roubenou světnicí a vyřezávanými podstávkami v hlavním průčelí je patro vynášeno třemi poli podstávky, tři pole má i východní fasáda, hospodářský díl a síň, do které se vstupuje pravoúhlým kamenným portálem, jsou zděné. Portál je ve vrcholu v jednoduchém klenáku opatřen datací 1820. Patro je celé hrázděné. Střecha je polovalbová, krytá břidlicovými šablonami, břidlicí jsou též dekorativně obloženy oba štíty. Z roviny střechy vyrůstají dva neomítané komíny. Okna (mimo zděnou část) jsou jednoduchá, dvoukřídlá, ven otvíravá, čtyřtabulková (tj. příčlí v horní třetině členěná do tvaru latinského kříže), osazená v líci s dřevěnou šambránou (obálkou) a rovnou podokenní římsou. Dvě okna ve zděném dílu jsou dělená příčlemi na šest, respektive osm tabulek (vpravo), výplně jsou osazeny do špalety kamenného pískovcového ostění. Střecha je polovalbová, krytá břidlicovými šablonami, ve spodní třetině pročleněná podélným větracím oknem (tzv. štičí tlamou), břidlicí jsou též dekorativně obloženy oba lichoběžné pološtíty (jsou sníženy polovalbou). Oplechování hřebene střechy, komínových těles a výlezového otvoru je provedeno v mědi, okapní žlaby a svody jsou novodobé, z pozinkového plechu. Hlavní průčelí je šestiosé se vstupem ve třetí ose zleva v přízemí. Západní průčelí je v přízemí prolomeno jedním vstupem a jedním čtvercovým oknem. Oba otvory mají kamenné ostění. V patře jsou osy tři s okny. Severní průčelí je obohaceno o přístavbu kůlny obdélného půdorys se sedlovou střechou a krytinou z na koso kladených eternitových šablon. Hřeben střechy je nižší než na hlavní části domu. Štít je svisle bedněn. Vnější plášť je celý dřevěný, bez okenních otvorů, směrem do zahrady je otevřen velkými jednokřídlými vraty. Ze severního průčelí vyrůstá v oblasti kordonové římsy pultová střecha podpíraná sloupky, které jsou zapuštěny v kvádry zděné zídce. Tento přístřešek slouží jako sklad dřeva. Východní průčelí je v obou podlažích tříosé, v obloženém štítu jsou dvě menší okénka. Štítové výplně jsou dvoukřídlé dělené na šest okenních tabulek.