dům

Dům je situován v někdejším jádru obce, které je dnes trochu stranou hlavních komunikací, rozkládá se jihozápadně od skalního ostrohu „Na zámečku“. Výrazně svažitý terén padá jihozápadním směrem k řece Kamenici, známé zbytky tzv. Dolského mlýna jsou dosažitelné pěšky v údolí cca 1km směrem k jihu. Objekt je samostatný, s nevelkým pozemkem. Štítem se obrací k návesní komunikaci, bočním průčelím do východní zahrádky, která byla dříve veřejným prostranstvím, k domu patřil jen úzký pruh za domem západně. Podél domu se původně procházelo k severu, kde je dosud mimoúrovňové křížení cest, podcházel se zde dosud existující záklenek mostku. Dům je jednopatrový, k terénu osazený kolmo, převýšení terénu překonává rozdíl podezdívky a dvou podlaží. Podstávka obepíná roubené přízemí, zadní část je zděná, patro hrázděné. Závěr domu včetně zadního štítu je zděný. Dřevěné konstrukce jsou černé, hladce omítané části bílé. Obdélnou hmotu domu se západním rizalitem završuje prostá sedlová střecha krytá betonovou taškou. Má jen mírný přesah přes štít k jihu, severní štít naopak lehce přesahuje přes rovinu střechy. Čtvercový komín z režné cihly prochází střechou na západní straně u hřebene. Tektonika fasády je dána konstrukcí. Trojúhelné záporky a vodorovné prahy podstávky jsou arkádově zaoblené. Vzpěry v patře jsou použité jen na koncích hrázděných stěn. V hlavním bočním průčelí jsou dvě okenní osy v prvním dílu, druhý díl v přízemí má vstup a jedno okno, v patře jednu osu, třetí díl má dvě osy. Štítové průčelí traktují pro světnici osy dvě, pro světničku a podkroví v poloze nad ní osa třetí. Lomenice je dělená na dvě úrovně, spodní otevírají dvě okna. Dřevěné, bíle natírané šambrány oken mají secesní charakter. Masivní fošnové parapety v přízemí předstupují před šambrány, v patře jsou o něco subtilnější, prkenné. U zděné části okna rámují štukové šambrány prosté, s iluzivním klenákem v nadpraží. Okna jsou dvoukřídlá, čtyřtabulková, dělená do latinského kříže. Vstupní dveře mají rámovou konstrukci s kazetovými výplněmi.