dům

Západní okraj obce spoluutváří dům č. p. 12, jehož přidružené parcely se dotýkají hranice původního extravilánu. Terén je zde svažitý, jde o záhyb jihozápadní stráně, stavení se nachází na spodní vrstevnici pozemku. Komunikace u domu končí, dále odtud vede cesta ještě k č. p. 13 osazenému nad svahem výše. K závěru příjezdu na jih se obrací hlavní boční průčelí domu, štítové se světnicí k východu. Jednopatrový obdélný objekt je v ose průčelí obráceného k severu rozšířen o zadní křídlo. Z patra tohoto křídla by bylo možné dosáhnout na úroveň stoupajícího terénu, avšak štít se zde neotvírá dveřmi. Dům má roubenou světnici obstoupenou podstávkou, která vynáší roubené patro. Nad zděnou vstupní a hospodářskou částí je předsunuta dřevěná pavlač. Závěr stavení je opět dřevěný, rámový. Dřevěné konstrukční prvky jsou zpatinované do přirozeně hnědočerné, hladké omítky zdiva a vymazávky roubení mají bílý nátěr. Zalištování bednění plného zábradlí pavlače je bílé. Na sedlovou střechu o standardním sklonu navazuje zastřešení zadního křídla, které má sklon mírnější. Jižní plocha střechy je kryta falcovaným plechem, severní z eternitových šablon po jejich sejmutí odhalila původní šindel. Půdu z jihu přisvěcují dva čtvercové světlíky, u hřebene na severní straně vystupuje nad rovinu střechy dymníkový komín z pískovcových štuků zakončený profilovanou římsou. Vyznění fasád je závislé na skladbě použitých konstrukcí. Podstávka je ozdobena jen decentně, prostým vybráním resp. sražením hran jak sloupků, pásků tak i ližiny. Pásky jsou se sloupkem i ližinou spojeny rybinovým plátem. Spodní hrana pod zalištovaným bedněním pavlače je doplněna vyřezávaným prknem. Zadní čtvrtý díl domu za chlévem má obvodový rám opláštěný bedněním bez zalištování. Okenní osy světnice jsou dvě, jak pod štítem, tak i v hlavním bočním průčelí. Pod pavlačí najdeme hlavní vstup ve zděném přízemí a za ním vstup do chléva, obklopený chlévními okny z každé strany. Následují dva vstupy do závěrečného stodolového dílu. Okna dřevěné části mají bohatě secesně zdobené šambrány, a to jak v nadpraží, tak i pod parapetními deskami. U zděné části mají otvory kamenná ostění, chlévní okna jsou opatřená mřížemi. Okna jsou dvoukřídlá, dělená do latinského kříže. Vstupní dveře jsou rámové o čtyřech polích, ostatní vstupy mají křídla svlaková.