dům

Pod jádrem obce, na křižovatce tvaru „T“, je situován vedle č. p. 23 též dům č. p. 27. Mezi domy sice cesta ze svahu směrem k úvozu dále pokračuje, ale jen v podobě nenápadné pěšiny mezi ploty. K domu patří větší mírně svažitý pozemek na východní straně. Za domem jihozápadně padá terén již opět výrazně. Stavení se oproti svému sousedovi obrací do ulice štítovým průčelím. Přístup je zajištěn brankou z ulice. Vstup do domu a tedy i hlavní boční průčelí se nachází na jihozápadě. Toto průčelí je však prakticky skryté, při pohledu z ulice se uplatňují kromě předního štítu hlavně záda stavení s přístavkem. Dům je přízemní, s půdním polopatrem, v zadní části je podsklepen. Kromě severovýchodního obdélného přístavku vystupuje z obdélného půdorysu ještě přístupový chodník na kamenné podezdívce překrytý před vchodem závětřím a patrová kůlna za zadním štítem s pěším vstupem z tohoto chodníku. Dům je roubený, s podstávkou. Za závětřím se pohledově uplatňuje roubení zadního dílu domu. „Nadezdívky“ polopatra kryté vodorovným bedněním budou dřevěné, rámové. Zděné jsou naopak podezdívky a přístavek, stodola je bedněná nově palubkami. Základní hnědočerná barva zpatinovaného natíraného dřeva je doplněna o bílé prvky a detaily, u částí dřevěných šambrán a u vstupů se uplatňuje barva tmavozelená, zděné části jsou buď neomítané z režného pískovce (některé podezdívky), nebo s bílou barvou na hladké omítce. Střecha je položena na vaznicovém krovu. Z použití této konstrukce vyplývají výraznější přesahy střechy jak u štítů na vysunutých vaznicích, tak po stranách na krokvích. Jako krytina jsou užity vláknocementové české šablony kladené na koso s okrajovým lemem (německá skladba). Na jihozápadní straně jsou ve střeše osazeny tři sedlové vikýře, na severovýchodní při hřebeni prostupují střechou dva komíny z vápenopískových cihel. Tektoniku fasády určuje užitá podstávka s rohovými klínky, arkádu dotváří obloukové vybrání ližin resp. rozpěr, zdobena je vyřezáváním. V patře nad římsou jsou na nárožích a v třetinách na vodorovném bednění naložena ozdobná prkna jako lizény evokující pilířky. Hlavní štítové průčelí je symetrické, dole se třemi osami, v patře s dvěma okny, půda nad polopatrem je odlišena svislým bedněním se zalištováním. Okna jsou užita dvoukřídlá, šestitabulková. Šambrány mají klasicistní profilaci se zárodkem barokně tvarovaného frontonu. Hlavní vstup má trámové ostění, dveřní křídlo je rámové, dělené lištou na dvě poloviny, o čtyřech kazetových výplních.