zřícenina hradu Šauenštejn

Hrad Šauenštejn stával na strmém skalním pískovcovém bloku nedaleko Jetřichovic, který je dole kompaktní, ale nahoře rozeklaný. Vrchol skály ční o zhruba 70 metrů nad okolní terén, což spolu s její mimořádnou strmostí již samo o sobě zaručovalo hradu nedobytnost. Jeho zbytky jsou zpřístupněny prostřednictvím žebříků a můstků ukotvených převážně v poloze původního komunikačního schématu Na úpatí skalního suku bývalo předhradí, či spíše hrazené hospodářské zázemí ze dřeva. Na západě přiléhala ke skále podélná budova, z níž se dochovala skalní světnička (1×3 m) s kruhovou pecí. V její bezprostřední blízkosti se po dřevěné konstrukci vstupovalo do průrvy zatáčející se do skal. Zde je malé plató, z něhož vedlo strmé schodiště kolmým skalním komínem na temeno suku. Dvě odbočky z této cesty vedly k obranným pozicím, jež měly nejspíše charakter podsebití. Na severní straně vznikla pod vrcholem rozšířením spáry skalní světnička. Protáhlý, úzký půdorys hradiště byl přísně determinován tvarem skalních bloků, které byly navzájem propojeny několika dřevěnými můstky. Hlavní objekt hradu – dřevěná věž menších rozměrů (4,5×6 m) – stával východně od vyústění přístupové cesty, jak dosud dokládá zachované podvalí. Za věží bylo staveniště nejprostornější, což umožnilo vznik malého hradního nádvoří. V něm byla vyhloubena džbánovitá dutina s kruhovým hrdlem. Průměr objektu se v horní části zužuje z 2.5 na 1 m. Hloubka objektu je 3.5m. Měl zřejmě spíše skladovací funkci, snad na obilí. Okraje plató jsou v některých místech lemovány dražé a kapsami po trámech dokládající dřevěné ohrazení. Vrcholky jednotlivých skal jsou spojeny ocelovými můstky.