hrádek Starý Stránov, zřícenina a archeologické stopy

Zříceniny hradu Starý Stránov (v pramenech zmiňovaný také jako Hrádek nad Jizerou, Hrádek nad Zámostím či Myškův Hrádek) se nacházejí na nevelkém skalním ostrohu při levém břehu řeky Jizery nad osadou Zámostí u Pískové Lhoty. Přístup do nevelkého hradu nejspíše bezvěžové jednodílné dispozice s patrovým neklenutým palácem byl od J, kde byl chráněn příkopem a baštou. Vlastní areál hradu situovaný na hraně ostrohu byl přirozeně chráněn strmou roklí. Ze S a z V byl chráněn mohutným příkopem. Z vlastního hradu se dochovala pouze celá dlouhá vnější (nad Jizerou) a v podstatě i obě kratší boční stěny paláce (se stopy po několika oknech a otvorech pro trámy v podlahách) a fragmenty hradebních zdí. Stavební materiál byl z větší části použit na stavbu novodobých obytných domků, z nichž několik jich stojí jak ve vlastním jádru areálu, tak i v bývalých příkopech. Předmětem ochrany je zřícenina hradu Starý Stránov, archeologické stopy, tarasní zeď s oplocením, domky čp. 8, 9, 10 a pozemky vymezeného areálu.