městský dům

Jednopatrový řadový městský dům na hloubkové parcele spoluutváří západní kout náměstí při výstupu ulice směrem k synagoze. Hospodářské budovy na parcele nejsou předmětem ochrany. Nosné konstrukce domu jsou z opukového nebo smíšeného zdiva. Valené klenby suterénu jsou z kamene, konstrukce kleneb 1.NP jsou cihelné. Dům má netypické průčelí, pravá osa - přístavba - ustupuje o několik metrů dozadu, navazujíc na uličku k synagoze. Celá vnější fasáda domu je architektonicky slohově sjednocena pozdně klasicistní přestavbou. Půdorysná dispozice domu je tvořena podlouhlým komunikačním traktem vjezdu, přiloženým k hlavní obdélné dispozici obytné a provozní části domu, již tvoří v 1. i 2. NP hloubkový příčný dvoutrakt. V zadní dvorní části traktu je při průjezdu vloženo schodiště a další prostory přístupné z chodby příčně položené k mezitraktové stěně. Přední trakt přízemí je tvořen dvěma nestejnými podélně orientovanými místnostmi. Obě jsou zaklenuty dvěma poli ploché plackové klenby, pole jsou oddělena klenebními pasy, sklenutými do pilíře hranolového průřezu, který tvoří v menší z místností výstupek z dělící příčky. Veškeré prostory 2.NP s výjimkou plochým segmentem zaklenutého schodiště jsou plochostropé. Popsané dispoziční schéma se v podstatě opakuje i suterénu – sklepích. (Původně sloužil dům dlouhou dobu provozu řeznictví a zpracování masa.) Všechny prostory suterénu jsou zaklenuty valeně. Krov objektu je složená hambalková konstrukce s ležatou stolicí a účelově zvýšeným uložením vazných trámů; z doby po pol. 19. století. Exteriér: fasáda do náměstí je trojosá s připojeným ustupujícím přístavkem nad průjezdem, střecha valbová a sedlová, krytá bobrovkami. Člení ji omítaný sokl, kordonová římsa a průběžný parapetní vlys pod okny 1. patra a zakončuje profilovaná korunní římsa. Okna v patrech segmentová, v přízemí půlkruhově zakončená s kamennými parapet. římsami, ve stuhových šambránách. Okna špaletová, čtyřkřídlá, členěná do 6 tabulí. Uprostřed vstup - v půlkruhově zakončeném portálu – s dvoukřídlými oplechovanými krámcovými vraty svlakové konstrukce. Za nimi zádveří v síle zdi, uzavřené asymetrickými zpola prosklenými skládacími dveřmi s proskleným půlkruhovým nadsvětlíkem. Průjezd uzavírají půlkruhová dřevěná dvoukřídlová vrata s dveřmi pro pěší, navenek výplňová konstrukce v rastru 4x4 pole, kazety záklenku zdobeny paprsčitým motivem, profilované klapačky (po stranách falešné, s hlavicemi). Stojka a pata portálu pískovcové, záklenek omítaný s náznakem kvádrování; výrazný klenák s diagonálním členěním. Na dvorním průčelí přiléhá k objektu zděná pavlač, nesená třemi segmentovými oblouky arkády, sklenutými na dva štíhlé pilíře hranolových průřezů. Pilíře pokračují formou plastických pilastrů, oddělujících ploché cvikly arkád a jednotlivá pole mírně vpadlého zděného zábradlí pavlače. V otevřené horní části pavlače nad zábradlím přecházejí opět v hranolové sloupy, nesoucí ukončení střechy domu. Krátká arkádová chodba v přízemí dvoře je zaklenutá 3 úzkými poli plackové klenby, oddělenými mezipasy v místech nosných pilířů.