venkovský dům

Zděný přízemní dům převážně z cihel, zejména komín a jižní štít. Stěny, průčelí a jižní štít hladce omítané, severní štít bedněný a krytý lepenkou. Hambalkový krov je nad přístavkem rozšířený námětky, kratina šindelová byla v první polovině 20. století překrytá lepenkou. Z původního půdorysu lze vyčíst trojdílná dispozice: světnice, komora a prostor kde mohl být původní chlívek, nyní schodiště a sociální zařízení. Na konci síně jsou pozůstatky černé kuchyně, zřejmě po roce 1850 zrušené. Vchod kryje bedněné zápraží, k severní straně domu je v mladší době přistavěna kolna a chlívek pro drobné domácí zvířectvo. Stropy trámové, z části povalové, zaklopení z prknem dole omítané, nahoře kryté omazávkou z jílu. Podlahy z části prkenné, betonové a z dlaždic. Truhlářské detaily mladší, tradiční, jednoduché. Okna světnice do ulice v mladší době zvětšená a členění zjednodušeno svislou příčkou. Jediným výraznějšími zdobnými prvky jsou dva pilastry v jižním štítě, které pravděpodobně původně byly doplněny rámy v podobě šambrán kolem přízemních oken. Dobový výraz podtrhuje barevnost hladké omítky štítu a průčelí: základní plochy světle okrové, výstupky bílé. Na objektu proběhly menší stavební úpravy, dnešní podoba: jižní průčelí domu - v přízemí dvě okna rozložena symetricky po ose, rovněž ve štítě umístěna dvě malá symetricky posazená okna, štítová stěna předělena podlomením, kolem oken jsou zvýrazněné šambrány, štítová část je svisle dělena na tři části. Severní část domu - zadní štít bedněný zakončený podlomením, které je kryté šindelem, po pravé straně je umístěno jedno okno složené ze dvou sdružených dvoukřídlých oken, po levé straně je posazen malý okenní otvor. Vchod do domu z boční strany zápraží, které je překryto bedněním, po pravé a levé straně je umístěno jedno okno. Střecha polovalbová, krytá eternitem šedé barvy, který je skládaný nakoso. Komínové těleso umístěno na západní straně domu. (Štěpán, 1997)