dům

Dům č. p. 141 stojí v dolní části obce, vlevo při průjezdní komunikaci směrem od Františkova n. Pl. Jedná se o patrový trojdílný dům na obdélném půdoryse, podélně orientovaný ke komunikaci (vstupní průčelí je obrácené směrem do dvora, nikoli ke komunikaci), se zděným přízemím a roubeným patrem, sedlová střecha je kryta betonovými taškami. Světnice tvoří levý díl domu. Vstupní průčelí je obráceno k východu. V patře probíhá na šířku síně a chlévní části pavlač, nesená zhlavími vystupujících trámů. K pravé části přiléhá přízemní přístavek, krytý pultovou střechou. V přízemí první tři osy zleva náležejí oknům světnice. Tato okna jsou osazena v mělkých špaletách, dvojitá, dvoukřídlá čtyřtabulková, dělená příčlemi v horní třetině. Ve čtvrté ose zleva se nachází pravoúhlý vstup. V patře východního průčelí jsou v levé části (horní světnice) tři dvoukřídlá šestitabulková okna, rámovaná dřevěnou šambránou. Nad hlavním vstupem do domu se nachází vstup na pavlač, vpravo od vstupu jsou v hospodářské části dvě okna. Zábradlí pavlače je bedněné svisle na sráz, bednění je novodobé, ponechané v přírodní barvě dřeva. Jižní štítové průčelí je tříosé, okna přízemí i roubeného patra jsou obdobná jako ve východním průčelí. Štít je bedněný na sráz s lištami, zhruba ve třetině a ve dvou třetinách výšky je horizontálně členěn lištami. Dvě spodní pole jsou dále členěna na střední, svisle bedněné obdélné pole a krajní trojúhelníková pole, bedněná šikmo, resp. kosmo. Trojúhelníkové pole v horní špici štítu je členěné vertikální lištou na dvě šikmo a kosmo bedněná pole. Ve spodním obdélném poli štítu jsou dvě drobná jednotabulková okénka. Západní podélné průčelí je v levé části v rozsahu hospodářského dílu a síně bez omítky (zdivo z lomového kamene), bez otvorů, omítanou světnici v přízemí z této strany osvětluje jedno okno při pravé straně průčelí, obdobné jako ostatní okna světnice. V patře je čtveřice pravidelně rozmístěných dvoukřídlých šestitabulkových oken, rámovaných dřevěnými šambránami. Severní štítové průčelí je v přízemí převážně bez omítky (zdivo z lomového kamene), s dvěma okénky na šířku, v patře je trojice oken, obdobných jako ostatní okna patra. Štít je bedněn na sráz s lištami, členěn stejně jako jižní štít. V obou obdélných polích je po dvojici okének, ve spodním poli mezi okénky nakládací otvor se svisle bedněnou výplní.