dům

Dům č. p. 145 stojí v dolní části obce, vpravo při průjezdní komunikaci směrem od Františkova n. Pl. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, podélně orientovaný ke komunikaci. Vstupní průčelí je obráceno k jihovýchodu (ke komunikaci). Dům je zděný, omítaný břizolitem, kromě obou štítů a čtvrtého (levého) dílu – tj. stodůlky, která je bedněná (patro bylo původně roubené). Sedlová střecha je kryta taškami. Veškeré okenní i dveřní výplně jsou novodobé – okna trojdílná (oproti dřívějšímu stavu, doloženému starší fotodokumentací, byl změněn i počet a rozmístění os), dveře laťové. Oba štíty jsou svisle bedněné na sráz s lištami. Popis z EL z r. 1967 (Ivan a Věra Jirousovi) - stav před rekonstrukcí: „Obdélná patrová chalupa se zděným přízemím a roubeným patrem, se sedlovou střechou krytou taškami. Podélné průčelí v přízemí 4 okna ve zdobných rámech, v ose pravoúhlý portál s klenákem, patro roubené, ve střední části na trámech svisle bedněná pavlač se 2 vyřezávanými sloupky. V levé části v přízemí i v patře svisle bedněná stodola pod jednou střechou. Pravá boční stěna v přízemí zděná, patro srubové se 3 okny, štít svisle bedněný. Levá boční stěna bez oken i se štítem svisle bedněná. Zadní podélná stěna s nepravidelnými přístavky do výše patra pod pultovou stříškou. Ve střední části přístavek zděný, vpravo svisle bedněný.“