dům

Dům č. p. 164 stojí v dolní části obce, při místní komunikaci, probíhající paralelně jižně od průjezdní komunikace směrem na Verneřice. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, tradiční trojdílné dispozice, štítovou stranou orientovaný ke komunikaci. Přízemí je zděné, patro roubené, střecha je sedlová, asymetrická (chránící pavlač a zápraží), krytá břidlicí, Světnice tvoří pravý díl domu, její průčelí (vč. štítového a zadního) člení profilovaná kordonová římsa. Dům je vystavěn v povlovném svahu, takže patro je v zadním štítovém průčelí (jižním) jen nevysoko nad úrovní terénu. Vstupní průčelí je obráceno k východu. V přízemí jsou v prvních dvou osách zprava okna světnice – v líci, dvojitá, třítabulková s poutcem (členění do „T“), rámovaná profilovanou šambránou a jednoduchou podokenní římsou. Ve třetí ose je vstup do síně v kamenném ostění, s nadpražní profilovanou římsou. Vlevo od vstupu se ve špaletě nachází menší okénko, osvětlující síň, v poslední ose zcela vlevo vstup do bývalého chléva v kamenném ostění. V patře probíhá na šířku síně a chlévní části pavlač, nesená zhlavími vystupujících trámů. Zábradlí pavlače je bedněné svisle na sráz s lištami, nahoře zakončené profilovaným madlem. Zakončení prken a lišt bednění je nahoře i dole kryto horizontální zdobně vyřezávanou lištou. Vstup na pavlač v zárubni vede z horní síně, vlevo od něj jsou dvě okna. V patře nad světnicí jsou tři jednotabulková okna, rámovaná profilovanou šambránou a jednoduchou dřevěnou podokenní římsou. Severní štítové průčelí je dvouosé, okna přízemí i roubeného patra jsou obdobná jako ve východním průčelí. Štít je bedněný na sráz s lištami, ve spodní polovině je v ose nakládací otvor (popis původního členění štítu - viz evidenční list z r. 1967). Ke střední části západního podélného průčelí přiléhá přízemní zděný omítaný přístavek s pultovou střechou, krytou břidlicí, stejného sklonu jako střecha domu, na niž plynule navazuje. Západní průčelí přístavku je bez otvorů, v levé boční části jsou osazeny novodobé dveře a okno. Štíty přístavku jsou bedněné na sráz s lištami. V části vlevo od přístavku (světnice) je v levé krajní ose okno, výplň je členěna poutcem v horní třetině, spodní část je dvoukřídlá dvoutabulková, horní jednokřídlá část je svisle příčlemi členěna na čtyři tabulky; vpravo do něj (těsně při přístavku) se nachází menší a užší okenní otvor. V patře je pouze jedno okno v ose při levé straně průčelí (nad oknem světnice v přízemí), toto okno je stejné jako ostatní okna světnice v patře. V části průčelí vpravo od přístavku je zdivo přízemí i roubená konstrukce patra bez otvorů. Severní štítové průčelí - zdivo přízemí (zde již příliš nepřevyšující úroveň terénu) je zde bez omítky, smíšené s převahou lomového kamene. V tomto zdivu jsou dvě drobná okénka bývalého chléva, z nichž pravé má kamenné ostění. V patře je vpravo dvoudílné okno, vlevo je při sobě dvojice menších dvoukřídlých šestitabulkových oken, rámovaných prostou dřevěnou šambránou. Štít je bedněný na sráz s lištami, v ose ve spodní části je nakládací otvor, vpravo i vlevo od něj po jednoduchém, zdobně vyřezaném čtvercovém průduchu, při vrcholu štítu je dvojice drobných průduchů v podobě kvadrilobu. Popis na evidenčním listu z 1.8.1967, zpracovaném Ivanem a Věrou Jirousovými, uvádí v interiéru: „Zadní část síně sklenuta plackami na pasy, vpravo černá kuchyň, chlév sklenut plackami na pasy, v roubené části trámové stropy.“