dům

Dům č. p. 66 stojí ve střední části obce, při místní komunikaci, probíhající paralelně jižně od průjezdní komunikace směrem na Verneřice. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, tradiční trojdílné dispozice se světnicí vpravo, podélně orientovaný ke komunikaci. Dům má zděné přízemí (původně roubená světnice byla v nedávné době přezděna) a roubené patro, čtvrtý díl domu tvoří bedněná stodůlka na severovýchodní straně. Sedlová střecha je kryta taškami. Vstupní průčelí je obráceno k severozápadu. Zdivo světnice (vpravo) má zde zachovaná dvě pole podstávky s okosenými sloupky, okna světnice v těchto polích jsou novodobá, dvoukřídlá dvoutabulková. Zdivo přízemí v rozsahu síně a chlévní části předstupuje o cca 1 m před líc stavby; tato předstupující část je nahoře chráněna provizorní krytinou (lepenka, plech). Zprava se zde nachází pravoúhlý vstup do síně s kamenným ostěním, dále úzké okénko, osvětlující síň. Vlevo od něj je ostění původního vstupu do chléva; otvor vstupu je dnes cca do 2/3 zazděný, horní část slouží jako okno. V poslední ose se nachází okno na šířku s kamenným ostěním. Práh roubené kostrukce patra je zdoben řezbou. V patře jsou tři okna, rámovaná profilovanou dřevěnou šambránou: dvoukřídlé, čtyřtabulkové (v horní třetině příčlemi členěné) okno je v ose pravé části (horní světnice), okno nad vstupem je dvoukřídlé šestitabulkové, okno nad portálkem chléva je dvoukřídlé dvoutabulkové. Stodůlka (přiléhající vlevo) je bedněná na sráz; směrem k severovýchodu je ještě poněkud rozšířena, takže předstupuje (o cca 1,5 m) před líc štítu domu. Toto rozšíření je kryto pultovou stříškou s provizorní krytinou (plachty, lepenka...). Jihozápadní štítové průčelí je dvouosé; třetí okno v přízemí (vpravo) pak náleží zděnému přístavku, který přiléhá k domu na jihovýchodní straně. V přízemí jsou dvě pole podstávky, okna v těchto polích jsou stejná jako v severozápadním průčelí. Patro: okno vlevo je dvoukřídlé čtyřtabulkové (dělené v horní třetině), okno vpravo pak dvoukřídlé šestitabulkové, s vnějšími závěsy; okna jsou rámována dřevěnými profilovanými šambránami. Okno přístavku je v hluboké špaletě, dvoukřídlé čtyřtabulkové, členěné v horní třetině, s kamennou podokenní římsou bez profilace. Štít domu je pobitý plechem, štít přístavku je bedněn na způsob záklopu. K jihovýchodnímu průčelí přiléhá vlevo v šířce světnice a síně již zmíněný zděný neomítaný přístavek (smíšené zdivo), krytý pultovou střechou, která plynule navazuje na střechu domu. V průčelí přístavku je vlevo stejné okno jako na jeho jihozápadní straně (vč. podokenní římsy), vpravo pak drobné šestitabulkové okno ve špaletě. S tímto přístavkem vpravo lícuje cihelný neomítaný přístavek v rozsahu chlévní části domu, krytý pultovou střechou velmi mírného sklonu (takže je nad přístavkem patrná část roubené konstrukce patra). V této části jsou dva okenní otvory: vlevo drobný úzký otvor, vpravo pak dvoukřídlé čtyřtabulkové, příčlemi v horní třetině členěné okno ve špaletě. V patře nad přístavkem je jeden okenní otvor. Stodůlka je na této straně bedněná horizontálně přes sebe kladenými prkny; v dolní části však bednění chybí. Severovýchodní štítové průčelí – bednění stodůlky je zde provedeno na způsob záklopu, štít pobit plechem. Interiér (popis dle SHP z r. 1990): světnice má trámový strop, ze světnice se vstupuje do plochostropé komory v dodatečně přistavěném zadním traktu. Síň je v přední části plochostropá s přímým žebříkovým schodištěm do patra, zadní část síně je oddělena klenebním pasem a dalším klenebním pasem kolmo uprostřed předělena na dvě části – pravá (původně černá kuchyň) je sklenuta pruskou klenbou, levá komunikační část má valenou klenbu. Z přední části síně se vlevo vstupuje do prostoru bývalého chléva (původně bylo možné vstoupit i zvenku), zaklenutého dvěma valenými klenbičkami na střední traverzu. V zadní části síně je vlevo vstup do plochostropé komory jejíž zadní (jihovýchodní) stěna je roubená, rovně se pak vstupuje do místnosti v zadním traktu, odkud vede kamenné schodiště do valeně zaklenutého sklepa. Schéma přízemí se opakuje v patře (světnice, horní síň a dvojice komor nad chlévní částí). Krov je hambálkové soustavy.