dům

Dům č. p. 60 stojí v horní části obce, vpravo při průjezdní komunikaci směrem na Verneřice. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, tradiční trojdílné dispozice, s roubenou světnicí a patrem (vazba na rybinu) a se zděným přízemím v rozsahu síně a rozlehlé chlévní části domu. Sedlová střecha s námětky je kryta betonovými taškami. Světnice na nízké omítané podezdívce tvoří levý díl domu. Vstupní průčelí je obráceno k východu. Na šířku síně a celé pravé chlévní části z průčelí vystupuje pavlač, nesená zhlavími vystupujících trámů. V přízemí první dvě osy zleva náležejí oknům světnice, jejíž roubená stěna má v tomto průčelí dvě pole podstávky s řezbou bohatě zdobenými sloupky, pásky i vaznicí. Okna mají profilované dřevěné šambrány a pískovcové (!) podokenní římsy, z nichž levá je bez profilace, pravá profilovaná. Členění okenních výplní nebylo pro zakrytí novodobými okenicemi patrné. V obou polích podstávky nad okny mírně vystupuje po dvou zhlaví stropních trámů. Ve třetí ose zleva se nachází pravoúhlý vstup v kovovém rámu s novodobou výplní. V ose vpravo od vstupu je menší jednotabulkové okno v zárubni, vpravo od okna pak novodobá dvoukřídlá, na sráz bedněná garážová vrata. V další ose, vpravo vedle vrat, je úzké okénko, v poslední ose pak okno bez výplně, s pískovcovým ostěním, zamřížované, nad oknem se nachází drobný čtvercový průduch. V patře východního průčelí jsou v levé části (horní světnice) dvě dvoukřídlá, čtyřtabulková, v horní třetině členěná okna, rámovaná dřevěnou šambránou a dřevěnou podokenní římsou. Nad hlavním vstupem do domu se nachází vstup na pavlač v zárubni, vpravo od vstupu postupně šest okenních otvorů. Tato okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková, osazená vnějšími závěsy, bez šambrán. Výjimku tvoří druhý okenní otvor zleva, který je drobný, na šířku položený, s dvoutabulkovou výplní. Pavlač je otevřena čtyřmi širokými poli, členěnými sloupky se zdobně vyřezávanými prkénky - „pásky“. Sloupky nahoře spojuje vaznice, na níž spočívají zhlaví vazných trámů krovu; čela těchto trámů jsou zdobena jednoduchou řezbou. Konstrukce zábradlí je bedněná na sráz s lištami, nahoře zakončená profilovaným madlem. Zábradlí také zdobí při jeho horním (pod madlem) i dolním okraji vyřezávaná lišta. Zápraží je dlážděno částečně pískovcovými deskami, částečně cihelnou dlažbou. Jižní štítové průčelí je tříosé, na západě k němu přiléhá jižní průčelí přízemního zděného přístavku se strmou pultovou střechou, která plynule navazuje na střechu domu (štít přístavku je v tomto průčelí zděný). První dvě osy zprava v přízemí náležejí oknům světnice ve dvou polích podstávky; okna i podstávka jsou obdobné jako ve východním průčelí, pískovcové podokenní římsy oken jsou bez profilace. V zadním traktu je přízemí zděné, v této zděné části východního průčelí (3. osa zprava) je dvojice dvoukřídlých dvoutabulkových oken v mělkých špaletách, s kamennými podokenními římsami bez profilace; další obdobné okno je pak v jižním průčelí přístavku. V patře je v pravé ose obdobné okno, jako okna horní světnice ve východním průčelí včetně rámování, ve střední ose pak dvoukřídlé dboutabulkové okno, stejně rámované. V ose vlevo (zadní trakt) je pak trojdílné okno s dřevěnou profilovanou šambránou a podokenní římsou. Štít je bedněný svisle na sráz (novodobě), mezi patrem a štítem je dřevěná profilovaná římsa. K západnímu podélnému průčelí je v pravé části v rozsahu síně a světnice přistavěn již zmíněný zděný přístavek, jehož severní štít je bedněný na sráz s lištami. V podélné straně přístavku jsou (zleva): okénko na šířku, svlakové dveře, dvě dvoukřídlá dvoutabulková okna ve špaletách s podokenními římsami. Přístavek poté cca o 1 m ustupuje. V této zbývající, cca 3,5 m široké části je zabedněné okno s podokenní římsou. V části průčelí vlevo od přístavku je přízemí zděné, omítané hrubou omítkou, nahoře s patrnými čely nehraněných stropních trámů; mezi těmito čely jsou patrné kapsy trámů drobnějšího průřezu, náležející zřejmě původně konstrukci jakési přístavby. Přízemí je zde až na dva drobné čtvercové průduchy (ostění z větších plochých sbíraných kamenů) bez otvorů. V místech pod kapsou zcela vlevo (při severním okraji průčelí) je díky destrukci lomového zdiva patrná dřevěná konstrukce (vaznice), jejíž rozsah nebylo možné určit. V patře je v levé ose sdružené okno (obě části dvoudílné dvoutabulkové), rámované dřevěnou šambránou bez profilace, vpravo od něj jsou pak dvě jednokřídlá čtyřtabulková okna s členěním v horní třetině, rámovaná dřevěnými profilovanými šambránami a jednoduchými podokenními římsami. Mezi těmito dvěma okny jsou patrné stojky staršího okenního otvoru. Severní štítové průčelí má ve zděném přízemí (lomový kámen) se zbytky omítky se stopami napojení přístavku (zachycená barevnost od nejstarší: okr, šedá, bílá) v ose jedno okno bez výplně, v patře pak tři jednokřídlá čtyřtabulková, v horní třetině členěná okna, rámovaná dřevěnými profilovanými šambránami a podokenními římsami. Střední okno náleží chodbičce. Štít je bedněn svisle na sráz, s nakládacím otvorem. Interiér (popis dle SHP z r. 1990): v levém díle vpředu světnice s trámovým stropem, vzadu vlevo zděná světnička, vpravo za světnicí černá kuchyň s obsluhou chlebové pece (vstup do černé kuchyně ze světnice), za černou kuchyní a částečně už za prostorem síně další místnost (vstup do ní ze světničky). Síň je zaklenuta třemi poli nepravidelných pruských kleneb do pasů, vpředu vpravo je zalomené schodiště do patra, podpírané trachytovým sloupkem, ve střední části síně vlevo je kamenné schodiště do jednoprostorového sklepa (sklenut valeně). Vzadu se síň k pravé straně zužuje kvůli vestavěnému tělesu chlebové pece. Za síní a částečně už za prostorem chléva je průchozí místnost s dveřmi na dvůr. Rozlehlý jednoprostorový chlév je sklenut valeně se styčnými trojbokými výsečemi (vytváří dojem křížové klenby). Přístupný je ze síně i vraty ze dvora. V patře je v levém díle horní světnice s přístěnkem, uprostřed horní síň, nad chlévem čtveřice komor se střední chodbičkou. Krov hambálkový s jednoduchou stojatou stolicí. Naproti domu stávala ještě v 60. letech 20. století roubená, zčásti cihelná stodola (základy jsou dodnes patrné).