socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého v současné době umístěna spolu se sochou sv. Václava na jižní straně hlineckého kostela. Není to však její původní umístění. Původně byla socha umístěna na mostku přes Srnský potok v Hálkově ulici, který ještě na konci 19. tvořil vstup do města od severovýchodu. Socha s podstavcem je stojí na podezdívce tvořené kamenným stupněm o rozměrech 20 x 60 x 46 cm. Trojdílný podstavec o rozměrech 160 x 80 x 56 cm, z jemnozrnného pískovce má hranolový sokl nahoře profilovaný , vlastní dřík s přiloženými volutami dolů stáčenými a zakončený je odstupňovanou římsou se nahoru se zužující. Vepředu je na podstavci v mělké nice nápis “SV, JENE NEPOMUCKÝ ORODUJ ZA NÁS”. Na podstavci je na prostém kvádrovém soklu vytesána socha stojícího světce. Stojící světec v typickém ikonografickém pojetí, stojí v mírném kontrapostu. Výška sochy kolem 160 cm (v životní velikosti), oblečen v kanovnickém rouchu, prostovlasý, s biretem v pravé ruce, kolem hlavy pozlacená svatozář s pěti hvězdami. Hlavou se sklání ke krucifixu, který přidržuje pravou rukou v náručí.