vila Niva

Ve svahu situovaná jednopodlažní vila, na západní straně s dříve otevřenou terasou. Fasáda je ukončená fabionovou římsou, střecha je polovalbová, s vysokými cihlovými komíny. Jižní vstupní průčelí je pětiosé, levou krajní osu tvoří otevřený boční oblouk terasy, v druhé ose zprava je asymetricky umístěn vstup s půlkruhově sklenutým žudrem. Okenní otvory druhé a třetí osy jsou obdélné, rámované šambránou, nad oknem segmentově zakončenou. Okna jsou dvoukřídlá, kastlová, v dolní i horní části otevíraná dovnitř a ven. Spodní křídla dále dělí vodorovně na dvě, horní křídla vodorovně a svisle na čtyři tabulky. Okno páté osy je trojkřídlé, obdobně členěné, pouze horní křídla jsou pouze svisle dělená na dvě tabulky. Nad osou se vstupem se nachází mohutný vikýř v celé výšce střechy, zastřešený valbově. Otevírá se jedním trojkřídlým oknem (křídla členěná vodorovně na tři tabulky). Vnější okenice jsou zdobeny prořezávaným rostlinným motivem. Ve zbývající části střechy se nachází pouze malý větrací vikýřek. Západní fasáda byla původně otevřena arkádou terasy o třech jednoduchých obloucích, dnes jsou dva levé oblouky uzavřeny trojkřídlými okny s paprsčitým rozčleněním horní obloukové části. Ve štítě, lemovaném vrubořezem, se nacházejí dvě dvoukřídlá okna s výklopným horním křídlem. Dolní křídla jsou rozčleněna vodorovně na dvě tabulky. Ve středu štítu se nachází mělká obdélná nika, završená odskakujícím obloukem. Všechny oblouky arkády, včetně bočního oblouku na vstupním průčelí, jsou opatřeny dekorativním dřevěným zábradlím s prořezávanými rostlinnými motivy. Kolem střechy a římsy je veden dřevěný vrubořez. Východní fasáda je proražena dvěma asymetricky umístěnými okny shodného typu s dvoukřídlými okny jižní, vstupní fasády. Dvě okna ve štítě jsou shodného typu s okny štítu západního. Severní fasádě byla v pozdější době představena prosklená veranda, střecha byla otevřena lichoběžníkovým vikýřem s oplechovanou pultovou střechou. Dveřmi, jejichž prosklení je rozčleněno čtvercovou sítí na malé tabulky, se vychází na balkón nad přistavěnou terasou, ohrazený kamenným zábradlím ze štíhlých kuželek. Vikýř je dále otevřen dvěma novějšími, jednoduše členěnými okny. K severovýchodnímu rohu vily přiléhá přístavek na čtvercovém půdoryse, s termovými, paprsčitě členěnými okénky, na něj bezprostředně navazuje hospodářský trakt kolmo vybíhající do zahrady. Je řešen jako přízemní zděná stavba, kdy polovina objektu přiléhající ke stavbě vily je otevřená a druhá je uzavřená dřevěnými dvoukřídlými vraty. Ukončena je pultovou střechou z bobrovek. Fasáda má dnes žluto-bílou barevnost, střecha je pokryta původní bobrovkou, ze severní strany jsou prolomena dvě střešní obdélníková okýnka. Dispozice interiéru dochována v nepozměněné podobě s četnými zachovalými prvky: dveře se zárubněmi a další truhlářské práce např. vyřezávané motivy kohoutů, použité na více detailech. Ústředním prostorem celé vily je prostor nalevo od vstupu - reprezentativní jídelna s krbem, kde původně byla selská jizba, dnes přenesená do jednoho z pokojů v podkroví. Objekt je částečně podsklepen. Původní ohrazení pozemku kovovým plotem.