socha sv. Václava

Socha sv. Václava je v současné době umístěna spolu se sochou sv. Jana Nepomuckého na jižní straně hlineckého kostela. Není to však její původní umístění. Původně byla socha umístěna na mostě přes potok Drachtinka v Jungmanově ulici, který ještě na konci 19. století tvořil vstup do města od západu. Socha s podstavcem je stojí na podezdívce tvořené kamenným stupněm o rozměrech 20 x 60 x 46 cm. Trojdílný podstavec o rozměrech je zhotoven z jemnozrnného pískovce. Hranolový sokl s rozměry 27 x 78 x 64cm nahoře zakončený jemnou profilací, vlastní dřík o rozměrech 125 x 80 x 56 cm jednoduchý bez profilací pouze vepředu s nápisem : “SV. VÁCLAVE ORODUJ ZA NÁS”. Podstavec je pak zakončený odstupňovanou profilovanou římsou se nahoru se zužující. Na podstavci je na prostém kvádrovém soklu vytesána socha stojícího světce. Světec oděný do rozevřeného pláště s knížecí korunou na hlavě. Pravou ruku má přitisknutou k hrudi, levou má položenou na štítě, o který se celá postava opírá.