venkovský dům

Dům čp. 59 umístěný na jižní části Betléma, je štítově orientovaný do nábřeží k řece Chrudimce. Průzkumy provedené na počátku 90. let prokázaly, že objekt pochází z druhé poloviny 18. století. Na počátku 20. století prodělal výrazné úpravy při nichž došlo k jeho přezdění. Byla však zachována jeho původní hmota a dispozice, vč. rozmístění okenních a dveřních otvorů. Hlavní průčelí domu - bedněný štít, který je ukončený podlomením je krytý červeným eternitem, ve středu štítu jsou umístěna symetricky dvě okénka, přízemí dvouosé, okna dvoukřídlá, zdivo nalíčeno vápenným nátěrem. V boční (západní) části v zadní polovině vystupuje přístavek, který je v současné době prosklen a je v něm umístěn ateliér. Před rizalitem přístavku je jedna osa okenní a jedna osa vchodu - s původními výplněmi. Zadní průčelí domu - štít bedněný, na něj navazuje roubená stěna bez spárování. Boční strana domu po pravé straně od hlavního průčelí - v levé roubené a bílým vápnem nalíčené stěně jsou umístěné tři okenní otvory, v pravé části domu je patrná roubená stěna bez spárování. Protilehlá boční strana domu - v levé části jsou umístěna dvoukřídlová velká vrata (vstup do stodoly), po pravé straně se táhne bednění, ve kterém je umístěn vchod do domu. Sedlová střecha je kryta lepenkou, v hlavním průčelí je umístěn kabřinec.