sousoší Nejsvětější Trojice

Socha je situována na nevelkém zatravněném pozemku nad náhonem, pod městskými hradbami, poblíž domu čp. 164. Původně byla umístěna při cestě z Chrudimi do Vestce, přemístěna r. 2000. Trojdílný hranolový podstavec s volutovými boky na jednom kamenném základovém stupni, členěný na profilovaný sokl, dřík s rytými obdélnými rámci s půlkruhově vykrojenými rohy ( na čelní straně s reliéfem Immaculaty) a na profilovanou přímou římsu, nese nízký sokl a sousoší, jež zobrazuje zeměkouli a na ní na oblačné kupě sedícího korunovaného Boha otce přidržujícího pravou rukou Krucifix, u jehož paty symbol Ducha svatého – holubice s rozepjatými křídly. U nohou v oblacích tři andílčí hlavičky. Materiál: pískovec s velkými černými zrny. Na soklu sochy z přední strany nečitelná signatura a datace 17.., na zadní straně podstavce rytý záznam opravy: Růžička 1897 (?). popis J. Svobodová 3.3.2005