dům

Dům č. p. 8 stojí v západní části vsi, o samotě, vpravo od komunikace z České Kamenice, ke které je orientován okapovou stranou. Jedná se o patrový trojdílný dům na obdélném půdoryse s dvěma krátkými křídly, kolmo přistavěnými na obou stranách k zadní (jižní) podélné straně. Střechy jsou sedlové, kryté živičnou krytinou - tzv. bonským šindelem. Dům je v rozsahu světnice v levém dílu domu, patra (kromě západní strany), patra západního křídla a přízemí i patra východního křídla roubený, přízemí pravé části a západního křídla je zděné. Vstupní (severní) průčelí je v přízemí šestiosé, v patře pětiosé. Světnice je umístěna vlevo, její roubená stěna má zde dvě pole podstávky s dvoukřídlými, čtyřtabulkovými, v horní třetině příčlí dělenými okny, rámovanými hladkými dřevěnými šambránami a jednoduchou řezbou zdobenými podokenními římsami. V rozsahu síně a hospodářské části je k přízemí přistavěna zděná omítaná chodba, zastřešená pultovou, plechem krytou střechou. Vlevo jsou v líci umístěny vstupní jednokřídlé dveře rámové konstrukce, osazené vnějšími křížovými závěsy. Dveře jsou uprostřed členěny iluzivní klapačkou a dále čtyřmi obdélnými výplněmi, nad dvojicí vyšších horních výplní jsou trojúhelné „frontony“. Dvě okna vpravo od vstupu jsou v mělkých špaletách, jednotabulková, rámovaná hladkými šambránami a profilovanou podokenní římsou. Parapet je zdoben ve štuku jednoduchým čabrakovým motivem. Zcela vpravo jsou pak na místě původního okna dvoukřídlá vrata. Roubená konstrukce patra je svisle na sraz s krycími lištami obedněná, s čtveřicí pravidelně rozmístěných oken. Dvě okna vlevo jsou dvoukřídlá, čtyřtabulková, dělená příčlí v horní třetině, okna vpravo jsou dvoukřídlá šestitabulková. Okna jsou rámována profilovanými dřevěnými šambránami a podokenními římsami, pod nimiž jsou ještě zdobně vyřezávané lišty. Východní štítové průčelí je dvouosé, v přízemí členěné dvěma poli podstávky. Roubená konstrukce patra je zde bez bednění. Okna přízemí i patra (dvoukřídlá čtyřtabulková) jsou stejná jako okna severního průčelí včetně rámování. Štít je pobit ozdobně skládanou břidlicí šedé (základní plocha) a fialové (ozdobné prvky) barvy. Ve štítu jsou dvě drobná čtyřtabulková okénka. Z fialové břidlice je vyskládáno lemování těchto oken, zakončené nahoře půlkruhovými oblouky, střední převýšený oblouk mezi okny a lemování celého štítu. Jižně na toto průčelí navazuje krátké východní průčelí východního křídla, v přízemí s jedním polem podstávky a oknem, v patře s jedním oknem. Okna jsou stejná jako okna východního průčelí hlavní budovy. Obdobné je i dvouosé jižní průčelí východního křídla (výjimkou je dvoukřídlé šestitabulkové okno v pravé ose patra), které však nemá podstávku. Štít tohoto křídla je svisle na sraz bedněný s lištami, s dvojicí velkých, těsně vedle sebe umístěných osmitabulkových oken. Západní štítové průčelí je zděné, omítané, členěné kordonovou římsou bez profilace, dvouosé. V přízemí jsou dvě okénka na šířku, rámovaná kamenným ostěním, okno vpravo je opatřeno jednoduchou mříží. V patře jsou větší dvoukřídlá, čtyřtabulková, v horní třetině příčlí dělená okna, rámovaná hladkými šambránami a profilovanou podokenní římsou. Štít je bedněný na sraz s lištami, lemovaný po obou stranách ozdobně vyřezávanou lištou, s dvojicí čtyřtabulkových okének, rámovaných prostými dřevěnými šambránami. Jižně na toto průčelí navazuje o něco předstupující západní průčelí přístavby západního křídla. Přízemí tohoto křídla je zděné z pískovcových kvádrů, zde omítané, se dvěma okny v kamenném ostění s podokenními římsami, spodní polovina těchto okenních otvorů je zazděná. Roubená konstrukce patra je obedněná horizontálně loženými prkny, bednění je na nárožích zdobeno svislými prkennými „sloupky“ s „hlavicemi“. V patře jsou dvě dvoukřídlá šestitabulková okna, rámovaná dřevěnými profilovanými šambránami a podokenní římsou. Obdobné je jižní průčelí tohoto křídla, zdivo přízemí je však bez omítky, se vstupním otvorem s novodobými dveřmi v ose průčelí a nově vybouraným širokým vstupem bez výplně vpravo od těchto dveří. Čtyři pravidelně rozmístěná okna patra jsou stejná jako okna v patře západního průčelí tohoto křídla. Štít je svisle bedněný na sraz s krycími lištami, v ose je velký nakládací otvor. Při jižním průčelí domu mezi křídly je v přízemí přistavěn novodobý zděný přístavek se vstupem uprostřed a po stranách s dvěma v různé výšce umístěnými okny na šířku. Přístavek má pultovou stříšku, krytou plechem. V úrovni patra, které je pobito tzv. bonským šindelem, jsou dvě novodobá okna na šířku. Interiéry nebyly v době dokumentace přístupné.