zřícenina hradu Varta

Objekt hradu Varta je umístěn jihozápadně od Velkého Března a jihovýchodně od Svádova. Území bylo hustě zarostlé křovím již za dob předního českého kasteologa Augusta Sedláčka. Hrad byl chráněn ze severozápadu dostatečně vysokým a strmým kopcem. Jihovýchodní strana navazovala na pláň, severovýchodní byla vymezena mělkou roklí. Tyto dvě strany byly zpevněny a opatřeny příkopem a hradbou. Vlastní hrad měl dvě části předhradí a horní hrad. Předhradí bylo založeno na čtyřhranném půdoryse odděleném od okolní planiny dvojitým příkopem. Jeden již výše zmiňovaný byl doplněn náspem a druhým příkopem. V náspu mezi nimi byla objevena prohlubeň – patrně studna nebo nádrž. Horní hrad byl umístěn výš tak, že se do jeho areálu nedalo vjet ani na koni. Terén měl vejčitý tvar na jihovýchodě směrem k předhradí s otvorem. Stála zde okrouhlá věž patrně obehnaná ze všech stran hradbou. Dokládá to kopec kruhového průřezu o průměru cca 5 m. Za domnělou věží jsou pozůstatky neznámých staveb, jejichž základové zdivo je pod úrovní terénu. Za zmínku stojí do půlkruhu založené zdivo s hlubokou prohlubní, které dokládá sklepní prostor, jemuž se sesypala klenba.