krucifix

Kamenný krucifix stojí namírném zatravněném svahu před vstupní branou kostela Nejsvětější Trojice. Hmota pilířového podstavce je usazena na třístupňové plintě z kamených kvádrů. Tělo podstavce vytváří kvádrová hmota základny, na čele lehce konvexně tvarovaná a na ní posazená střední hranolová část podstavce, která je flankovaná mírně ustupijícími volutovými křídly. Na spodní rokajové kartuši je vyveden nápis "Miluj Spasitele Swěta/Dognes wecneho ziwota./Kryste pro twe Rany mnohe./Zb....../" Na spodní staně těla podstavce se nachází donační nápis s vročením : K lasce Krysta Spasytele/ Jakub Dostal obětuge./A.1808". Nad ní zdobí čelní plochu střední části podstavce rokajová kartuš s reliéfním motivem planoucího srdce Ježíšova na pozadí paprsčité svatozáře. Střední část je zakončena výrazně profilovanou zvlněnou římsou, nad kterou vyrůstá další, kónicky se zužující hranol, vynášející vlastní břevna Krucifixu s figurou ukřižovaného Krista.Zadní část Krucifixu je hladká, nezdobená.