dům

Dům čp. 3 stojí při východním okraji vsi. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, tradiční trojdílné dispozice se světnicí vlevo, podélnou stranou orientovaný k místní komunikaci. Dům má zděné omítané přízemí a roubené patro, sedlová střecha je kryta eternitem, na jižní straně asymetricky předstupuje před průčelí a kryje tak zápraží, dlážděné nepůvodní kamennou dlažbou. Jižní (vstupní) průčelí má v levé části v rozsahu světnice dvě okenní osy. Okna přízemí jsou v mělkých špaletách, dvojitá, vnější okna mají rám s poutcem v horní třetině; spodní díl je dvoukřídlý dvoutabulkový, horní díl pak jednotabulkový. Vnitřní okna jsou dvoukřídlá čtyřtabulková. Okna patra jsou v líci, dvoukřídlá čtyřtabulková, rámovaná dřevěnými šambránami. Vstup je ve 3. ose zleva, dveře ve špaletě jsou rámové, členěné výplněmi. Vpravo od vstupu se nachází drobné okénko do síně; původní hospodářská část domu je z této strany osvětlována pouze jedním nevelkým jednokřídlým třítabulkovým (příčlemi do T děleným) oknem ve špaletě. V patře nad vstupem se nachází zapuštěná pavláčka na šířku horní síně, se zábradlím bedněným na sraz a s rámovanými zdobně vyřezávanými lištami. Šikmá, ozdobně vyřezávaná prkénka nahoře při stranách otvoru pavláčky napodobují pásky. Na pavlač vede vstup v zárubni, vpravo od něj je drobné okénko, osvětlující prostor horní síně. V patře v části vpravo od pavlače se nachází drobné jednotabulkové okno, rámované dřevěnou šambránou a jednoduchou podokenní římsou. Západní štítové průčelí je dvouosé, zdivo přízemí je smíšené, omítka dosti poškozená, s patrnými pozůstatky červeného nátěru soklu. Okna přízemí jsou dvojitá, v líci, dvoukřídlá, vnější křídla jsou dělená příčlemi uprostřed na čtyři stejnoměrné tabulky, vnitřní křídla jsou dělená příčlemi v horní třetině. Patro je pobité eternitem, nevelká jednotabulková okna se staršími závěsy (s bambulkovými konci) mají nahoře i dole jednoduchou plechovou římsu. Štít je bedněn na sraz z úzkých prken, vpravo při ose štítu dole je bedněná výplň nakládacího otvoru. Severní průčelí je v přízemí v rozsahu světnice zděné z cihel (podezdívka z lomového kamene), při pravé straně průčelí s dvojitým oknem - vnějším třítabulkovým s poutcem (členění do T), s bambulkově zakončenými závěsy a se zděnou podokenní římsou bez profilace, vnitřní okno je dvoukřídlé čtyřtabulkové (křídla příčlemi členěná v horní třetině). Zdivo světnice je v levé části bez omítky, zcela vlevo při přístavku (viz níže) je dochován sloupek a pásek podstávky – pravděpodobně byla tato část původně roubené světnice v rozsahu jednoho pole podstávky jako poslední přezděna v relativně nedávné době. Patro nad touto částí je roubené bez otvorů. V rozsahu síně a hospodářského dílu přiléhá k severnímu průčelí po celé jeho výšce zděný přízemní přístavek, krytý pultovou střechou. Přístavek stojí na neomítané podezdívce z lomového kamene, je omítaný, štíty jsou bedněné na sraz (bednění provedeno nově mezi l. 1995 – 2000). Vstup s novodobými svlakovými dveřmi je na západní straně, na jihu jsou vpravo dvě drobná okna, vlevo pak jeden větší okenní otvor. Na východní straně je dvoukřídlé šestitabulkové okno ve špaletě, rámované šambránou bez profilace. Východní štítové průčelí je v přízemí zděné ze smíšeného zdiva s převahou kamene, omítané, sokl má červený nátěr. Vpravo se nachází dvoukřídlé dvoutabulkové okno v zárubni. V patře jsou dvě jednotabulková okna, rámovaná jednoduchými dřevěnými šambránami a podokenními římsami. Štít je bedněn na způsob záklopu, v úrovni zhruba pod polovinou jeho výšky jsou dvě menší jednotabulková okna, ve vrcholu štítu pak dva kruhové větrací otvory. Interiér nebyl v době dokumentace přístupný.