dům

Dům čp. 5 stojí ve východní části vsi. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, tradiční trojdílné dispozice se světnicí vlevo, podélnou stranou orientovaný k místní komunikaci. Dům má zděné omítané přízemí a roubené patro, jižní část sedlové střechy je kryta eternitem, severní část plechem. Jižní (vstupní) průčelí má v levé části v rozsahu světnice dvě okenní osy, přízemí zde mírně předstupuje před roubené patro. Nízkou podezdívku kryje jedna řada nevhodných novodobých keramických dlaždic, celé omítané přízemí rámuje linka, vyrytá v omítce. Okna přízemí jsou v líci, dvojitá, dvoukřídlá čtyřtabulková (dělená v horní třetině), rámovaná v omítce vyrytou linkou, naznačující šambránu. Dvě okna v části patra nad světnicí jsou jednokřídlá, třítabulková (členění do T), s bambulkově zakončenými závěsy, rámovaná jednoduchými dřevěnými šambránami a podokenními římsami. Spáry roubení patra jsou kryté lištami, plátování JZ nároží je kryto svislým prknem. Hlavní vstup do domu je ve 3. ose zleva, výplní jsou novodobé laťové dveře, osazené v kamenném omítaném ostění. Vpravo vedle dveří je úzké okno v hluboké špaletě, osvětlující síň, členěné na dvě tabulky a rámované v omítce vyrytou linkou. Navazující hospodářský díl domu předstupuje v přízemí i patře před linii světnice a síně, a sice o šířku zápraží. V přízemí je jeden okenní otvor, vyplněný luxfery. Zápraží (před světnicí a síní) je dlážděné kamennou dlažbou, neudržované. V patře se nachází pavlač na šířku síně, se zábradlím, bedněným na sraz, a s pásky, zdobenými jednoduchou řezbou. Vpravo k pavlači přiléhá roubení rozšířené hospodářské části domu s menším jednokřídlým oknem, příčlemi členěným do T, rámovaným dřevěnou šambránou. Západní štítové průčelí je dvouosé, podezdívka je kryta nevhodnými novodobými keramickými dlaždicemi, zdivo přízemí je omítané. Okno v přízemí vpravo je dvojité, dvoukřídlé, dvoutabulkové, okno vlevo je poněkud větší, dvoukřídlé, čtyřtabulkové (příčlemi členěné v horní třetině). Roubená konstrukce patra je obedněná svisle na sraz s lištami, dvě menší okna jsou jednokřídlá třítabulková (členěná do T), rámovaná dřevěnými šambránami a podokenními římsami. Konstrukce štítu je bedněná na sraz, v horní části se dvěma drobnými okny a vpravo dole s nakládacím otvorem s bedněnou výplní. Severní průčelí je na šířku světnice omítané (včetně roubeného patra), bez otvorů. Vlevo navazuje mírně předstupující zděný přístavek a dále přístavek s rámovou obedněnou konstrukcí (bednění na způsob záklopu) s dveřmi, krytý pultovou střechou. Východní štítové průčelí je dvouosé, okna přízemí jsou ve špaletách s novodobými výplněmi, okna v roubení patra jsou jednokřídlá, členěná do T, rámovaná dřevěnými šambránami. (Okno vlevo je poněkud větší.) Štít je bedněný na způsob záklopu, s úzkým drobným oknem v horní polovině, vlevo od osy štítu, okno je rámováno jednoduchou dřevěnou šambránou. Interiér nebyl v době dokumentace přístupný.