dům

Dům čp. 12 stojí ve střední části vsi. Jedná se o patrový dům tradiční trojdílné dispozice se světnicí vlevo, se zřejmě dodatečným rozšířením hospodářského dílu domu roubenou (v malé části hrázděnou) přístavbou, která převyšuje část obytnou a na jihu před ni značně předstupuje. Celý objekt má tedy půdorys písmene L a sestává se ze dvou, co do charakteru značně odlišných hmot. Sedlová střecha obytné části je kryta šablonami z živičné lepenky, střecha hospodářské části eternitem. Obytná část má zděné omítané přízemí na podezdívce z lomového kamene a roubené patro, na jižní straně je po celé délce obytné části domu pavlač, na severu pak po celé délce domu (tj. obytné i hospodářské části) přízemní přístavek, zastřešený plynule střechou obytné, resp. hospodářské části. Jihovýchodní (vstupní) průčelí je v přízemí tříosé, dvě levé osy náleží oknům světnice, tato okna jsou ve špaletách, dvojitá, s poutcem, dělícím okno na spodní dvoukřídlou dvoutabulkovou a horní jednokřídlou třítabulkovou (příčlemi svisle členěnou) část. Ve třetí ose zleva je vstup – dveře rámové konstrukce jsou osazené v dřevěném rámu. Zábradlí pavlače je bedněné na sraz s lištami, s ozdobně vyřezávanou lištou, která jej nahoře i dole lemuje a s profilovanou římsou, která jej nahoře zakončuje. Sloupky pavlače (dochovány pouze dva) jsou ozdobně vyřezávány. Na pavlač se vstupuje dveřmi v zárubni z prostoru horní síně. Na konci pavlače vpravo navazuje v lehce tupém úhlu rozšiřující přístavba hospodářské části, její spodní část je však částečně poněkud odsazena od zdi pravého dílu obytné části, čímž vzniká jakési závětří, kryté podlahou horního podlaží přístavby. V tomto krátkém závětří klínového půdorysu se na konci nachází vstup s rámovými dveřmi, osazenými v dřevěném rámu. Zápraží je dlážděno nepravidelnou kamennou dlažbou. Ze závětří lze vpravo také vstoupit do přístavby hospodářské části, resp. zřejmě do sklepa pod touto částí přístavby, a sice svlakovými dveřmi, osazenými v relativně vysoké podezdívce z lomového kamene. Zeď nad touto podezdívkou je zde (tj. v prostoru závětří) hrázděná. V JZ průčelí je konstrukce přístavby obedněná na sraz s lištami, s jedním drobným oknem. Štít, částečně zakrytý navazující konstrukcí sedlové střechy obytné části domu, je členěný dvěma horizontálními lištami (krom lišty, která jej opticky odděluje od zdiva přístavby); takto vzniklá pole jsou svisle, resp. částečně šikmo na sraz bedněná s lištami. JV průčelí přístavby je v levé (menší) části obedněné na sraz s lištami; pravá část je roubená bez bednění. Při pravé straně průčelí je okénko s výplní, členěnou příčlemi do T. V levé spodní části roubení je drobné okénko na šířku – patrně větrací okénko zmíněného předpokládaného sklepa. Směrem zleva doprava se zde okraj střechy výrazně zvedá, neboť prostor půdy hospodářské přístavby je zde (nad jejím východním nárožím) zvětšen bedněnou „nadezdívkou“. Jihozápadní štítové průčelí (obytné části) je dvouosé, okna světnice v přízemí jsou stejná jako okna v JV průčelí, roubená konstrukce patra je obedněná svisle na sraz s lištami, s dvěma menšími dvoukřídlými čtyřtabulkovými okny, rámovanými dřevěnou, ozdobně vyřezávanou šambránou a jednoduchou dřevěnou podokenní římsou. Štít je bedněn na sraz s lištami, s dvěma drobnými okénky zhruba v polovině jeho výšky, levé z nich je osazeno v bedněné výplni nakládacího otvoru. Konstrukce přístavku na severozápadní straně domu je v jeho JZ části SZ průčelí obedněná na způsob záklopu, s pouze hrubě opracovanými prkny, ve větší levé (při pohledu od SZ) části je přístavek zděný z cihel. Ve střední části SZ průčelí přístavku se nachází okenní otvor, rámovaný jednoduchou šambránou a zakrytý dvoukřídlou dřevěnou okenicí. Protože je dům umístěn v mírném svahu, stojí přístavek na vysoké (cca 1 m) podezdívce z lomového kamene. Severovýchodnímu štítovému průčelí dominuje roubené průčelí přístavby, které v levé části spočívá na vysoké podezdívce z lomového kamene, na niž vpravo navazuje roubená konstrukce. V horní části zhruba uprostřed je okénko s výplní, členěnou příčlemi do T. Vpravo pak navazuje oproti hmotě přístavby zapuštěné SV průčelí základní hmoty domu, v přízemí je k němu přistaven drobný bedněný přístavek s pultovou stříškou, krytou lepenkou na prkenném bednění. Konstrukce patra je roubená, se dvěma okenními otvory, z nichž pravý je rámovaný jednoduchou dřevěnou šambránou a podokenní římsou a má třítabulkovou výplň (členění do T) a levý je zabedněný, nyní bez šambrány (je patrné, že původně zde byla). Další okenní otvor je v levé roubené zdi koutu odsazení přístavby (tedy v její SZ zdi). Zcela vpravo pak navazuje SV průčelí zděného přístavku na severní straně domu, se dvěma dvoukřídlými čtyřtabulkovými okny v líci (členění v horní třetině), rámovanými jednoduchými šambránami. Štít je bedněn na sraz s lištami, vzhledem k předstupující hmotě přístavby je pravá část konstrukce štítu vysazena na vzpěrách, dole provázaných s roubenou konstrukcí. Vzhledem k rozšíření prostoru půdy hospodářské části je štít asymetrický – „nadezděná“ část (opticky oddělená zdobně vyřezávanou lištou) je bedněná na způsob záklopu. Interiér nebyl v době dokumentace přístupný. Severozápadně od domu stojí drobná zděná stodůlka, dnes bez omítky, se sedlovou střechou krytou plechem. Vrata se segmentovým záklenkem jsou v jižním štítovém průčelí, ve štítu jsou dva pravoúhle zakončené okenní otvory. V podélných průčelích jsou úzké průduchy. Na východním podélném průčelí jsou patrné pozůstatky hladké omítky lizénového rámu a hrubé omítky vnitřní plochy.