fara

Fara č. p. 151 stojí na horním (JV) okraji obce. Jedná se o patrovou budovu na obdélném půdoryse, tradiční trojdílné dispozice, s rizalitem ve střední části severního průčelí (na šířku síně) a s mansardovou střechou, krytou eternitem. Levá světnice v přízemí je roubená, síň a pravá světnice jsou zděné, omítané. Konstrukce patra je obedněná na sráz s lištami. Vstupní průčelí je obráceno k jihu, tj. zhruba ve směru někdejšího kostela sv. Bartoloměje (zbořeného v 70. letech 20. stol.), který stál jihozápadně od fary. K hlavní průjezdní komunikaci je fara přivrácena svým zadním podélným průčelím (severním). Vstupní průčelí je pětiosé, se vstupem ve střední ose. Roubení levé světnice má podstávku, členěnou na dvě pole; sloupky i pásky jsou bohatě zdobeny řezbami. Spodní trámy roubené konstrukce byly přezděny, takže omítané zdivo dosahuje až k úrovni podokenních říms dvou oken světnice. Tato okna jsou dvojitá – vnější dvoukřídlá, čtyřtabulková, dělená příčlí v polovině, vnitřní pak dvoukřídlá dvoutabulková. Okna rámují dřevěné profilované šambrány a zdobné podokenní římsy. Vstup je kryt bedněným závětřím (na sráz s lištami), se svlakovými dveřmi a nadsvětlíkem, zakončen je bedněným trojúhelným štítem, v němž je umístěn vyřezávaný barokní ornament s popisným číslem fary – 151. Dvě okna pravé, zděné světnice jsou v mělkých špaletách, dvoukřídlá, čtyřtabulková, příčlemi dělená v horní třetině, s podokenními římsami. Okna patra jsou dvojitá, dvoudílná, čtyřtabulková (příčlí dělená v polovině). Okna patra jsou rámována ozdobně vyřezávanými (v barokním stylu), zřejmě nepůvodními šambránami. Ve střeše je na této straně zhruba uprostřed drobný vikýř se sedlovou stříškou a s jednotabulkovou výplní. Ke vstupu kolmo (od prostoru bývalého kostela) vede poněkud zapuštěný, nepravidelnými kameny dlážděný chodník. Východní průčelí je dvouosé, okna zděné světnice v přízemí jsou v mělkých špaletách, dvoukřídlá, čtyřtabulková, přičemž levé okno je členěno příčlí v horní třetině, pravé v polovině. Pouze levé okno má podokenní římsu. Okna v patře jsou stejná jako v jižním průčelí, stejně tak i rámovaná. Dřevěná patrová římsa je krytá eternitem. Ze severního podélného průčelí uprostřed (na šířku síně) vystupuje rizalit, v přízemí zděný s dvoukřídlým dvoutabulkovým okénkem na šířku, konstrukce patra je obedněná na sráz s lištami, se dvěma úzkými okny. Část vlevo od rizalitu má jednu okenní osu, část vpravo pak dvě okenní osy. Přízemí vlevo je zděné, s oknem v mělké špaletě, vpravo roubené s dvěma poli nezdobené podstávky; roubení je (stejně jako konstrukce patra) obedněno na sráz s lištami, okna jsou bez šambrán, mají však dřevěné podokenní římsy. Okna patra jsou rovněž bez šambrán. Veškerá okna tohoto průčelí (kromě oken v rizalitu) jsou dvoukřídlá, čtyřtabulková, dělená příčlí v polovině. Ve střeše je na této straně zhruba uprostřed drobný vikýř se sedlovou stříškou a s dvoukřídlou čtyřtabulkovou (v horní třetině členěnou) výplní. Na západní straně až k úrovni korunní římsy k budově fary přiléhají hospodářské přístavky, bedněné na sráz s lištami. Interiér nebyl v době dokumentace přístupný.