dům

Dům č. p. 50 stojí ve střední části vsi. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, štítem orientovaný k průjezdní komunikaci, od níž je však oddělen zástavbou potoční nivy. Z urbanistického hlediska jde o typickou selskou usedlost, umístěnou na svahu v čele lánové parcely tzv. lánové vsi. Dům má tradiční trojdílnou dispozici se světnicí vpravo, světnice je roubená, stejně tak i patro, sedlová střecha je krytá eternitem. Vstupní průčelí je obráceno k jihovýchodu. Roubená konstrukce světnice na omítané podezdívce má v tomto průčelí dvě podstávková pole s ozdobně vyřezávanými sloupky; pásky jsou imitovány prkénky trojúhelného tvaru se zdobně vyřezávanými okraji. V obou polích podstávky je po okně, tato okna jsou novodobá – jednokřídlá dvoutabulková, rámovaná novodobými dřevěnými šambránami. Roubená konstrukce byla v rozsahu spodních trámů pod okny (cca dvou) a prvního spodního trámu mezi okny přezděna, toto zdivo je omítnuté. Přízemí je zde v rozsahu síně a hospodářské části zděné, omítané. Novodobé laťové dveře vstupu do síně jsou ve špaletě, vstup je bez orámování. Hospodářskou část osvětlují z této strany dvě okna bez orámování, obě s novodobými jednokřídlými jednotabulkovými výplněmi, okno vpravo je v kolmé špaletě, okno vlevo pak v hluboké šikmé špaletě. Oba okenní otvory jsou zamřížovány novodobou mříží. V části patra nad světnicí jsou dvě dvoukřídlá čtyřtabulková okna (příčlí členěná v horní třetině), rámovaná dřevěnými profilovanými šambránami a dřevěnou podokenní římsou. Na tuto část vlevo navazuje částečně zapuštěná pavlač, která pokračuje po celé zbývající délce domu, tj. v rozsahu síně a hospodářské části. Pavlač je otevřená, sloupky jsou zdobeny jednoduchou řezbou, krajní sloupky mají místo pásků ozdobně vyřezávaná prkénka. Zábradlí pavlače je bedněné na sraz s lištami a nahoře zakončené profilovanou dřevěnou římsou. Na pavlač vedou dva vstupy v zárubních, a sice vstup z horní síně (1. osa zprava) a vstup na opačném konci pavlače, tedy v 1. ose zleva. Mezi vstupy jsou dva okenní otvory, zprava: dvojité dvoukřídlé čtyřtabulkové okno (členění v horní třetině), rámované dřevěnou šambránou, a dále zřejmě sdružené okno, zakryté však v době dokumentace okenicemi. Zápraží a vystupující část pavlače jsou kryty přečnívajícím okrajem střechy (krov je na této straně rozšířen výraznými námětky). Severovýchodní štítové průčelí je tříosé, přízemí na omítané podezdívce je roubené pouze v rozsahu osy vlevo a uprostřed (světnice), část vpravo je zděná. V levé části jsou dvě pole podstávky, pravý sloupek (při navázání zdiva zděné části) však chybí. Podstávka i dvě okna v podstávkových polích jsou stejné jako ve vstupním průčelí. Okno ve zděné části je v mělké špaletě, dvojité, dvoukřídlé čtyřtabulkové (příčlí členěné v horní třetině). Přilehlé (severní) nároží má armaturu z pískovcových kvádrů, která je ponechána bez omítky, ta je dotažena ke zcela nepravidelným okrajům těchto kvádrů. Ve třetím kvádru shora je na SV straně vyryt drobný křížek. Tři okna roubeného patra jsou stejná jako okna patra JV průčelí, včetně šambrán. Bedněný štít (na sraz s lištami) je zhruba ve 3/5 výšky horizontálně členěn profilovanou, ozdobně vyřezávanou lištou. Spodní lichoběžníkové pole je dále vertikálně členěno dvěma lištami, a sice na střední obdélné a krajní trojúhelníková pole. Ve středním poli jsou dvě drobná dvoukřídlá čtyřtabulková, v horní třetině příčlí členěná okna, rámovaná dřevěnými šambránami. Mezi okny je nakládací otvor s bedněnou výplní, na níž jsou přibity březové větve, vytvářející velké číslo (popisné) „50“. Pod okny je přibita ozdobně vyřezávaná lišta. Horní trojúhelníkové pole štítu je uprostřed vertikálně členěno lištou. Dolní střední obdélné pole štítu je bedněné svisle, trojúhelníková pole pak kosmo, resp. šikmo. Šikmé strany štítu jsou lemovány ozdobnými lištami. K severozápadnímu podélnému průčelí je v přízemí v rozsahu síně a téměř celé hospodářské části (krom cca 2 m) přistavěn přízemní zděný omítaný přístavek, krytý pultovou střechou z vlnitého eternitu. Severní část přízemí (v rozsahu světnice) je zděná, omítaná, na neomítané kamenné podezdívce, bez otvorů. V průčelí přístavku vlevo je dvojice drobných novodobých jednotabulkových okének, cca. uprostřed velký okenní otvor na šířku, vyplněný luxfery, v 1. ose zprava pak jednoduché rámové dveře. Na zděný přístavek vpravo navazuje drobný, z latí vodorovně bedněný přístavek s pultovou stříškou, zhruba na půdorysu čtverce, s novodobými dveřmi. Konstrukce patra je pobita eternitovými šablonami. V patře je čtveřice nepravidelně rozmístěných otvorů: v 1., 2. a 4. ose zleva jsou dvoukřídlá čtyřtabulková, v horní třetině příčlí členěná okna s dřevěnými šambránami (dvě okna vlevo osvětlují zřejmě horní síň), ve 3. ose zleva je pak široký nakládací otvor s dvoukřídlou, na sraz bedněnou výplní. Jihozápadní štítové průčelí je v přízemí zděné omítané, v patře pobité nakoso kladenými eternitovými šablonami, bez otvorů. Štít je bedněný svisle na sraz s lištami, s trojicí oken: středním dvoukřídlým čtyřtabulkovým oknem, rámovaným jednoduchou dřevěnou šambránou, po jehož stranách jsou dvě malá jednotabulková okénka. Interiér nebyl v době dokumentace přístupný; popis na evidenčním listu, zpracovaném Ivanem a Věrou Jirousovými 1.8.1967, uvádí: „Chlév sklenut plackami na pasy na střední pilíř, v roubené části trámové stropy“. Jižně od domu se na st. p. č. 123 nachází částečně zahloubený, valeně zaklenutý sklep, vystavěný z lomového kamene, se vstupem v jednoduchém pravoúhlém pískovcovém portálku. V době dokumentace byl sklep zčásti zasypaný. Není kulturní památkou.