kaple sv. Huberta s márnicí

Jihovýchodně od obce na návrší stojí barokní kaple založená hrabětem Františkem Antonínem Šporkem, jako součást areálu dnes neexistujícího loveckého zámečku. Kaple s márnicí v současnosti slouží jako kaple hřbitovní. Jedná se o osmibokou centrální stavbu se sakristií na severní straně a vedle ní stojící márnicí z 19. století. Zděná je z lomového kamene, opatřená vápennou omítkou v barevnosti žlutá - bílá (plochy žluté, architektonické prvky bílé). Vlastní centrální stavba je krytá kuželovou střechou završenou nahoře sanktusníkem, sakristie a márnice pak střechou sedlovou s valbou. Krytina - pálená bobrovka, oplechování a sanktusník je proveden v pozinku červeně natřeném. Hlavnímu průčelí dominuje profilovaný segmentový portál s letopočtem 1690 a dvoukřídlými kazetovými dveřmi. Po stranách portálu se nacházejí dvě větší a nad portálem jedna menší nika, ve kterých byly dle literatury i starších fotografií osazeny sochy světců, nyní jsou však prázdné. Fasáda je členěna nárožními lisenami sahajícími asi do 2/3 výšky budovy a zakončenými prof. hlavicí, přičemž je vždy od jedné liseny k druhé proveden profilovaný štukový oblouk. Podstřešní římsa je podbrátková. K průčelí přiléhající strany jsou jednoosé, okna půlkruhová, osmitabulková, přičemž v každém okně je jedna tabulka pojednaná jako větračka, plechává, s otvory ve tvaru šupin. Okna jsou osazena v hladkých šambránách. Podbrátková podstřešní římsa a nárožní liseny s profilovaným štukovým obloukem jsou shodné s hlavním průčelím. Další dvě přiléhající strany jsou bez osé, k SV straně je připojená sakristie a přes krátkou zídku i márnice. Obě mají nárožní lisény, ale pouze Jz strana je má propojené štukovým obloukem. Zbývající tři strany jsou bez nárožních lisen a štukových oblouků, probíhá jimi podstřešní podbráková římsa. Dvě boční jsou jednoosé, s okny v bílých šambránách Sakristie má vchod do hlavního průčelí, v pravoúhlém pískovcovém ostění jsou osazeny jednokřídlé výplňové dveře, s mohutným zdobným kováním. V zadním průčelí má pak segmentové okénko členěné do devíti tabulek. Jinak je sakristie bez architektonických detailů. Márnice má rovněž vchod ve směru hlavního průčelí, v pravoúhlém profilovaném pískovcovém ostění. Po stranách vchodu hladké liseny končící u bohatě profilované podstřešní římsy, která probíhá po celém obvodu stavby. Nad římsou volutový šít - hladká trnož, voluty stáčené nahoru, střed oddělen pilastříky s volutovými hlavicemi, uprostřed středu reliéf erbu, nástavec segmentový. Boční průčelí márnice jsou jednoosé, okna pravoúhlá, dvoukřídlá, osmitabulková, s pískovcovými parapety. Zadní průčelí bez os. Boční i zadní průčelí mají rovněž nárožní liseny. Márnice má asi 40 cm vysoký pískovcový sokl. Interiér : Vnitřek zaklenut kupolí s výsečemi, rámovanými drobnými štukovými žebry, sbíhajícími se na ploché reliéfně zdobené konzoly v omítce. Stěny jsou pak členěny lisenami.