kostel sv. Jakuba Většího s ohrazením

Areál kostela sv. Jakuba Většího ve Vysokém Újezdě se nachází v jihozápadní části obce, na vyvýšeném prostranství obklopeném zástavbou. Hranice areálu kostela jsou dány průběhem ohradní zdi, která zároveň vymezuje areál dosud sloužícího hřbitova. Areál zaujímá zhruba oválný půdorys s podélnou osou na ose sever-jih. Součástí areálu jsou stavba orientovaného kostela, nacházející se v jižní polovině areálu, objekt bývalé márnice vložený do průběhu ohradní zdi, čtyři procesní, rovněž do průběhu ohradní zdi vložené kaple a zděná ohradní zeď se dvěma vstupními branami. Hlavní vstup do areálu je veden ze západní strany, situovaný je na osu hlavního průčelí. Druhý, boční vstup je prolomen v jižním úseku ohradní zdi.