usedlost

Zemědělskou usedlost tvoří obytný dům, proti němu stojící výměnek, brána mezi domem čp. 1 a výměnkem, dva objekty chlévů (navazují na dům čp. 1 a na výměnek) a dříve i stodola v zadní části usedlosti (stodola byla zbořena). Obytný dům z první poloviny 19. století, obracející se do návsi štítovým průčelím, byl novodobě upravován, což negativně ovlivnilo jeho vzhled. Je to patrový zděný omítnutý objekt obdélného půdorysu pod polovalbovou střechou, krytou bobrovkami. Zděná omítnutá brána má rovný horní překlad. Koruna zdiva je zhotovená v podobě sedlové stříšky, kryté bobrovkami. V obloukovitě zakončeném otvoru brány jsou dvoukřídlá dřevěná vrata. Protějškem obytného domu je hodnotný objekt výměnku, pocházející patrně z přelomu 18. a 19. století a upravovaný kolem poloviny 19. století. Je to obdélná patrová stavba se zděným přízemím a hrázděným patrem. Návesní průčelí ukončuje bedněný štít, střechu kryjí bobrovky. Zděná stodola obdélného půdorysu pod sedlovou střechou, krytou bobrovkami, stála v zadní části zemědělské usedlosti čp. 1. Stodola však byla na jaře 2008 zbořena, až na části bočních stěn. Oboje chlévy pocházejí z první poloviny 19. století. Chlévy I. v ose navazují na obytný dům čp. 1. Je to jednoduchý přízemní zděný omítnutý objekt obdélného půdorysu se sedlovou střechou, krytou bobrovkami. Chlévy II. se v ose napojují na výměnek. Je to patrová zděná budova obdélného půdorysu, členěná jednotlivými otvory. Má sedlovou střechu, krytinou jsou bobrovky.