soubor domů hornické kolonie

Dělnická kolonie se nachází stranou od hlavní zástavby obce, situované podél průjezdní komunikace. Kolonie tvoří ulici, jejíž severozápadní i jihovýchodní strana jsou situovány shodně. Jde o soubor jednoduchých přízemních domků na obdélném půdorysu, sdružených do skupin s drobnými pravoúhlými dvorními přístavky se vchodem a jednoduchým sociálním zařízením. Severozápadní strana domků se do ulice obrací průčelími s přístavky, jihovýchodní strana pak rovnými fasádami. Domky byly postaveny z cihlového omítnutého zdiva, s některými prvky z režných cihel. V rovné fasádě jsou vždy dvě okna, v dvorní části pak okno jedno. Sedlové střechy kryla původně pásová lepenka. Část domků měla původně stropy na traverzách se segmenty, novější objekty pak již byly plochostropé. Ve dvorní partii jsou umístěné samostatné jednoduché kůlny na uhlí (ty nejsou kulturní památkou). V důsledku dolování řada domků poklesla, proto byly počátkem dvacátého století všechny zajištěny v základech, koruně a bocích kovovými sponami, okrajové domky pak bočními pilíři. Kolonie byla postaven v osmdesátých letech 19. století společností Gewerkschaft Brucher Kohlenwerke A. G. pro své zaměstnance. Původní podoba domků se do současné podoby dochovala ve velmi malé míře, stejně tak se v minulosti různě měnilo členění na čísla popisná, respektive parcely, a to jak spojováním, tak i rozdělováním. V zásadě však zůstala zachována hmota, základní půdorys a umístění okenních a dveřních otvorů.