usedlost

Zemědělskou usedlost čp. 43 tvoří dům čp. 43, orientovaný jižním štítovým průčelím do návsi, rovnoběžně s ním situovaný výměnek čp. 74, mezi jejich jižními průčelími brána s brankou, na dům čp. 43 v ose navazující objekt chléva a ve stejné ose za chlév připojená stodola (dvůr na severu uzavírá novější budova, která - stejně jako objekt garáží a drobná stavba na západní straně areálu - není kulturní památkou). Dům čp. 43 je patrový zděný objekt, zasazený do terénu. Do návsi se obrací štítovým průčelím. Jeho jednoduché fasády člení pouze otvory – okna mají vnější dřevěné okenice - přední štít je bedněný, zadní zděný. Přízemní výměnek čp. 74, orientovaný k návsi štítovým průčelím, byl novodobě upravován nevhodným způsobem. Dům má fasády z hrubé omítky, návesní a protější stranu zakončuje trojúhelný štít. Sedlovou střechu kryje vlnitý plech. Zděná bloková brána (u výměnku čp. 74) je vyšší, než přilehlá branka (u domu čp. 43) - korunu zdiva obou částí kryjí tašky. Oba otvory jsou nahoře zakončené do segmentového oblouku, vrata i vrátka jsou prkenná. Chlév je menší zděná stavba obdélného půdorysu s jednoduchými fasádami bez architektonického členění, sedlovou střechu kryjí bobrovky. Stodola obdélného půdorysu je zasazená do terénu. Vnější průčelí je omítnuté, dvorní fasády jsou bez omítky - je tak vidět cihlové zdivo. Krátká průčelí ukončuje štít, sedlovou střechu kryjí bobrovky.