usedlost

Zemědělská usedlost čp. 32 se skládá z celkem šesti budov, doplněných bránou. Jednotlivé objekty, situované po všech čtyřech stranách obdélného půdorysu, spolu vytvářejí polouzavřený celek. Obytný dům a malá sýpka se nacházejí po obou stranách brány (dům vlevo, malá sýpka vpravo), další budovy na ně navazují. Na dům čp. 32 se napojuje velká sýpka, na malou sýpku pak nejdříve kolny a za nimi kovárna. Kolmo na tyto části usedlosti je situovaná stodola, na protější straně uzavírá areál brána. Obytný dům čp. 32 je zděná patrová budova obdélného půdorysu, Fasády člení lizénové rámy, otvory lemují šambrány. Průčelí do návsi zakončuje lichoběžníkový štít, polovalbovou střechu s volskými oky kryjí dvojitě kladené bobrovky. Malá sýpka je zděná patrová budova obdélného půdorysu, s fasádami členěnými lizénovými rámy a otvory v šambránách. Návesní průčelí ukončuje lichoběžníkový štít, na dvorní straně je k objektu připojena zděná patrová arkádová pavlač. Polovalbovou střechu kryjí bobrovky. Bloková brána má rovný hořejšek, ukončený profilovanou římsou. Segmentově zakončený vjezdový otvor je umístěný asymetricky, v otvoru jsou dvoukřídlá prkenná vrata, nahoře sluncovitě skládaná. Nad otvorem se nad horní římsou zvedá zvlněný štítový nástavec. Velká sýpka, dvoupatrová zděná, má protáhlý obdélný půdorys. Jednoduché fasády člení jednotlivé otvory, sedlovou střechu kryjí bobrovky. Na dvorní straně jsou ve střeše čtyři volská oka. Zděná stodola obdélného půdorysu má na dvorní straně dva široké otvory s vraty, nahoře tvaru mírného segmentového oblouku. Mezi otvory je ve stěně štěrbinový větrací otvor. Polovalbová střecha má krytinu z dvojité bobrovky. Patrová zděná kovárna má obdélný půdorys. Dvorní fasádu člení mezipatrová římsa, otvory lemují šambrány. Do patra vede vnější schodiště u jihozápadní stěny, která je zakončená trojúhelným štítem. Sedlovou střechu s námětkem kryjí bobrovky. Nízká zděná budova kolen má protáhlý obdélný půdorys. Jednoduchou dvorní fasádu člení pouze dveřní otvory různé velikosti, sedlovou střechu kryjí dvojitě kladené bobrovky.