fara

Areál fary čp. 1 tvoří vlastní trojkřídlý objekt fary čp. 1, na severozápadě se k ní v ose napojující hospodářská budova a kolmo k hospodářské budově situovaná stodola. Tyto stavby tak uzavírají dvůr ze tří stran a částečně i ze strany čtvrté (severovýchodním křídlem fary). Areál doplňuje rozsáhlá zahrada, nacházející se severozápadně a jihozápadně od budov a ohraničená na všech stranách ohradní zdí. Trojkřídlá patrová fara na půdorysu tvaru písmene U vznikla 1711-12 podle návrhu Octavia Broggia. Kvalitní barokní stavba má vstupní průčelí bohatě plasticky členěné se zrcadly, šambránami a římsami, dvorní strany jsou prostší. Střechy jsou sedlové. Zděná hospodářská budova má protáhlý obdélný půdorys, na severozápadě se v ose napojuje na faru čp. 1. Jednoduché fasády člení na dvorní straně kromě otvorů lizény, ostatní strany jsou jednoduché. V bobrovkové sedlové střeše jsou tři volská oka. Zděná stodola nemá střechu - zůstávají tak obvodové zdi z lomového kamene, doplněného cihlami (omítka zčásti chybí). V obou delších průčelích jsou proti sobě velké vjezdové otvory se segmentovým zakončením, ve stěnách jsou štěrbinové větrací otvory. Ohradní zeď ohraničuje celý farní areál. Na vnější straně je omítnutá, uvnitř pak vesměs bez omítky – je tak viditelné zdivo z lomového kamene, doplněného cihlami. Některé úseky mají korunu zdiva krytou cihlami, na jihozápadě je ve zdi branka. Zahrada se rozkládá severozápadně a jihozápadně od farních budov. Dnes slouží jako užitková zahrada, část je zatravněná. U ohradní zdi je několik stromů.