dřevouhelná vysoká pec Drakov

Hranolová kamenná stavba vysoké pece z lomového neomítaného kamene, spojovaného vypálenou hlínou. Rozměry stavby jsou dnes přibližně 6,5 x 6,5 x 10m. Klenbové otvory jsou umístěny v protilehlých stranách – severní a jižní. Severní otvor byl donedávna přístupný, jižní je zasypán sutí. Osmihranná vnitřní vyzdívka je vložena do čtyřhranu vnější obezdívky, mezivrstva je tvořena hlínou. Jedná se o poslední pozůstatek areálu Vavřincovy pece (Laurentii Hochofen), postavené spolu se sousedním Kristiánovým hamrem v letech 1808 – 11 (dochován nákres areálu z r. 1807). Technologie tavby železa pomocí dřevěného uhlí byly zastaralá již v době výstavby, provoz huti trval jen krátce (do r. 1814). V r. 1853 byl areál zlikvidován, zůstalo pouze kamenné těleso vysoké pece. Drakovská vysoká pec je jediným pozůstatkem dřevouhelných vysokých pecí v kdysi proslulé sudetské železářské oblasti. Dnešní stav je tristní, přes částečné pokusy o opravu pec chátrá. V letech 2005 – 7 bylo částečně sanováno zdivo na jihozápadní straně a odstraněna vzrostlá náletová zeleň z vrcholu huti a kolem paty, provedeno částečné statické zabezpečení (dřevěná konstrukce kolem tělesa pece), ale dnes je stav opět vážný. V okolí objektu se dodnes nachází početné odvaly vysokopecních strusek a zbytky dřevěného uhlí a na severní straně je dodnes patrná rýha přiváděcího vodního náhonu.