zvonička
Moravskoslezský kraj
Holčovice
Holčovice
Holčovice
zvonička

anotace

V mírně svažitém terénu volně stojící dřevěná stupňovitá zvonice s jehlancovou střechou z 19. století.

popis památkové hodnoty

Dřevěná zvonice v Holčovicích z 19. století je ojedinělým příkladem architektury tohoto typu v našem regionu. Dotváří urbanistický a architektonický ráz osady Horních Holčovic. Současně je dokladem historické zástavby dnes již neexistující obce Adamov.

popis

Patrová dřevěná zvonice se spodní částí v podobě komolého jehlanu a s mírně ustupující hranolovou částí v patře, krytou jednoduchou stanovou střechou s plechovou krytinou. Zvonice je osazena na betonových základech, které vyrovnávají terénní nerovnost. Okna zvonového patra pouze na západní a jižní straně. Okenní rámy dřevěné, žaluziové, půlkruhově vytažené v horní části. Opláštění deštěné. Zvonice beze zvonu.

• Kód CZ 23081, Horní Holčovice, ves, Holčovice, Bruntál, Moravskoslezský kraj

• vznik - 19.stol.