hornický pomník

Na dvoustupňové podestě osazen odstupněný hranolový podstavec s jednoduchou patkou, předělený profilovanou římsou. Podstavec ukončuje výrazná profilovaná římsa. Na vrcholu podstavce umístěna na patce kamenná koule. Vertikální plochy podstavce v rozích doplněny litinovými rozetkami (v některých místech chybí). Na čelní straně podstavce vytesán kolčí štít se dvěma zkříženými hornickými kladívky. Motiv zkřížených hornických kladívek bez kolčího štítu se opakuje i na dalších třech stranách podstavce. Text na čelní straně podstavce pomníku: Um 1251 Gründung des Ortes / Janestorph durch den Olmützer Bischof, / Grafen BRUNNO v. SCHAUMBURG - HOLSTEIN. Na boční straně podstavce je vytesán nápis: 1535 erfolgte die Verleihung des Rechtes / an die Gewerke und Knappschaft des / Bergwerks Sankt Johannesthal / im Orte Jansdorf eine freie Bergstadt zu / errichten . Text na druhé boční straně: 1581 und 1589 Befreiung der Einwohner / des Bergstadtl Johannesthal / von aller Robot. Text na zadní straně: 1577 Verleihung des Marktrechtes / und 1581 des Zunftrechtes an das / Stadtl Johannesthal. Na čelní straně patky podstavce je v pravém dolním rohu vytesáno: A. Forster Zuchmantel Materiál - mramor a žula.