socha Panny Marie Immaculaty

Na dvoustupňové podestě je umístěn polygonální podstavec, který se v horní polovině konkávně zúžuje a je na nárožích doplněný volutovými páskami, které přesahují i jednoduše profilovanou korunní římsu. Na podstavci osazena socha Panny Marie stojící na zeměkouli obtočené hadem, u paty zeměkoule andílčí hlavička. Figura Marie je zachycena v mírném kontrapostu, v esovitém prohnutí, s rukama sepjatýma na hrudi. Roucho je široce rozevláté do stran. V horní části podstavce ze stran tři nápisové kartuše, propojené po obvodu širokou páskou, zdobenou rostlinným dekorem. Kartuše jsou oválné s listovým dekorem a motivem závitnic a střapců. V dolní části kartuše na čelní straně soklu kovový závěs. Pod touto kartuší reliéf dvou zkřížených hornických kladívek. Nápis v kartuši na čelní straně podstavce je pětiřádkový s chronogramem, tesaný kapitálou: SINISTRA / QVAE (ligaturní ae) QVE ABHINC / AVERTERE DIGNARE / INTACTA VERBI / GENITRIX MARIA . V římse podstavce dva kovové čepy. Text v kartuši na pravé straně podstavce, fraktura : O Maria / ... wir liegen / in den letzten todes / zuges / so nim uns von Johannesthal zu / dir hinauf in him / mels sal / ANNO 1739. Text v kartuši na levé straně soklu: GROSZ / MAECHTIGSTE KÖ / NIGIN UNSER VOR / SPRECHERIN BE / SCHÜTZE UNSERN / ORTH VOR FEÜER / PEST UND HUNGERS / NOTH.