evangelický kostel

Kostel se nachází západně od historického jádra města Krnova na bývalém předměstí. Jedná se o trojlodní neorientovanou budovu s trojbokým závěrem, vestavěnou kvadratickou věží ve vstupním (východním) průčelí s oktogonálním nástavcem a obdélnými přístavky sakristií po stranách kněžiště (západní část budovy). V ose hlavního průčelí je prolomen vchod zavrcholený lomeným obloukem a trojúhelným štítem. Tympanon portálu je vyplněn motivem čtyřlistu, do něhož je vložený řecký kříž. Hmota věže je flankována dvěma kosými opěráky, nad vchodem je prolomena rozetou, nad níž se nalézají dvě okna s lomenými oblouky. Zdvojené zvonicové patro je odděleno ozdobným vlysem se slepou kružbou čtyřlistů a je prolomeno dvojicí převýšených oken s lomenými záklenky, nad nimiž se nalézá kulatý ciferník věžních hodin. Stejným způsobem jsou upraveny další strany zvonicového patra. Nad trojúhelnými štíty fasád zavrcholených kytkami je nasazena jehlancová, osmiboká střecha, která je jednou z výškových dominant širšího centra města Krnov. Nároží vstupního průčelí je flankováno nízkými polygonálními věžemi, do nichž jsou vložena schodiště. Boční strany věže jsou prolomeny postranními vchody s trojúhelníkovými štíty s motivy trojlistů, věže jsou prosvětleny dvojicemi vysokých, poměrně úzkých oken, okna ve vyšší etáži jsou zavrcholena lomenými záklenky. Boční průčelí lodi kostela jsou rytmizována odstupňovanými opěráky a jsou prolomena čtyřmi okny s lomenými záklenky, vyplněnými kružbami s motivy čtyřlistů a jeptišek. Závěr kněžiště, vyzdvižený ze tří stran šestiúhelníku, je rytmizován odstupňovanými opěráky a je opatřen trojicí oken s lomeným záklenkem. Fasády lodi a presbytáře ukončuje profilovaná korunní římsa s plastickým vegetabilním dekorem. Přízemní přístavby sakristií jsou prolomeny obdélnými vstupními otvory a jsou na epištolní a evangelijní straně prosvětleny dvojicí obdélných oken, které navazují na řadu přízemních, analogicky rytmizovaných oken bočních lodí. Střechy (sedlové, valbové, stanové) jsou kryty barevnými, pálenými, glazovanými taškami. Na věži a horní části střechy presbytáře a lodi se uplatňuje geometrický dekor tvořený z kontrastně barevných a ozdobně seskládaných střešních tašek.