kostel Všech svatých

Kostel Všech svatých je situován na volném prostranství při východním okraji historického jádra obce Ořechov na jednom z nejvýše položených míst intravilánu. Kostel je přibližně (směrem na jihovýchod) orientovanou trojlodní bazilikou s příčnou lodí a pravoúhlým presbytářem zakončeným apsidou. Západní průčelí je zvýrazněno hranolovou věží, všechny čtyři rohy stavby jsou doplněny přístavky završenými věžicemi. Severozápadnímu průčelí dominuje hranolová věž, která je představena před fasádu hlavní lodi, jejíž trojúhelný štít prolamuje. V přízemí věže je hlavní vstup do kostela umístěný v ústupkovém portálu (s jedním ústupkem) s půlkruhovou archivoltou, završeným trojúhelným štítem se sedlovou stříškou. V ústupcích jsou polosloupky kombinované s pilíři, náběžní římsa je vynesena na krychlových hlavicích, hranolový je rovněž sokl. Tympanon je řešen jako nadsvětlík členěný kružbou formy čtyřlistu sledovaného dvěma kruhy. Věž je výše členěna dvěma kordonovými římsami vymezujícími zvonové patro. Nároží věže jsou zpevněna pilastry přerušenými první kordonovou římsou, v úrovni druhé římsy jsou zakončeny římsovitými hlavicemi. Nad vstupem je zdvojené pravoúhlé okénko, pod první římsou trpasličí galerie lemovaná nahoře zubořezem, dole obloučkovým vlysem pod profilovanou římsou. Zvonové patro je ze tří stran (vyjma strany přiléhající k lodi) prolomeno půlkruhově sklenutými okenními otvory ve štukové šambráně a v pravoúhlém lizénovém rámu. Římsou oddělený podokenní prostor je členěn pravoúhlou vpadlou výplní. Nejvýše položený úsek věže je ze všech čtyř stran členěn lizénovým rámem, ve kterém jsou kruhové hodinové ciferníky. Věž je ukončena jehlancovou střechou završenou makovicí a křížem. Mezi oblými nárožními přístavky završenými věžicemi a věží jsou vloženy před fasádu hlavní lodi předstupující útvary se schodišti. Ve dvou úrovních jsou schodiště prosvětlena štěrbinovými pravoúhlými okenními otvory, zastřešení schodišťovým útvarů je řešeno pultovými stříškami. Pod korunními římsami je obloučkový vlys přecházející na oblé přístavky v nárožích. Tyto přístavky mají stěny členěny lizénovými rámy zakončenými obloučkovými vlysy, vzniklé plochy fasády jsou střídavě (ob jeden) prolomeny okenními otvory s půlkruhovými záklenky. Římsou oddělené věžice na přístavcích mají menší průměr než samotné přístavky a jsou zdobeny trpasličí galerií završenou zubořezem a korunní římsou. Věžice jsou ukončeny kuželovými střechami s makovicí. Obě boční fasády kostela jsou řešeny shodně. Nižší kordonová římsa věže plynule přechází spolu se zubořezem na hlavní loď, kde plní funkci římsy korunní. Hlavní loď je přerušena hranolem transeptu, který je vystavěn ve stejné výšce. Boční lodě se přimykají k hlavní lodi přibližně ve dvou třetinách její výšky, za transeptem opticky pokračují jako sakristie, resp. sklad. Loď osvětluje pětice (čtyři před a jedno za transeptem) dvoudílných, sdružených bazilikálních oken s půlkruhovými záklenky (mezi sdruženými okny jsou polosloupky s krychlovými hlavicemi), které jsou umístěny v lizénových rámech zakončených v horní části zubořezem. Boční lodě jsou osvětleny čtyřmi okny s půlkruhovými záklenky, vloženými do štukových šambrán. Stěny jsou vertikálně členěny lizénami, vybíhajícími z obloučkového vlysu umístěného pod korunní římsou. Do sakristie, resp. skladu vedou pravoúhlé vstupy s půlkruhově zaklenutými nadsvětlíky, vedle vstupů jsou půlkruhově sklenuté okenní otvory. Boční lodě jsou opticky zakončeny přístavky s věžicemi, svým členěním shodnými s věžicemi při hlavním průčelí. Půdorysně však vymezují menší segment kruhu. Obě čelní fasády transeptu jsou rozděleny kordonovou římsou s plochým obloučkovým vlysem na dvě části. Ve spodní je pravoúhlý vstup v půlkruhově zaklenutém portálu se dvěma předstupujícími polosloupy nesoucími archivoltu přecházející ve štukový rám spadající do skosené patky a dále do soklu. Tympanon je řešen stejně jako u hlavního vstupu. Hlavním výzdobným motivem výše umístěné části fasády transeptu je rozeta v mělké půlkruhově zaklenuté nice, jejíž spodní část je členěna čtveřicí úzkých půlkruhově zaklenutých okének. Nikou je narušena profilovaná římsa členící dále plochu fasády. Pod korunní římsou navazující na římsu lodi je zubořez shodné podoby jako na lodi a věži. V mírně odsazeném půlkruhovém závěru presbytáře je proraženo velké půlkruhové sklenuté okno ve štukové šambráně. Závěr presbytáře horizontálně člení profilovaná korunní římsa, pod níž je obloučkový vlys, ze kterého spadají čtyři lizény. Střecha nad hlavní lodí je sedlová, směrem k chóru zvalbená, střechy nad bočními loděmi pultové, nad příčnou lodí sedlová s valbou, nad závěrem presbytáře půlkruhově zvalbená. Krytinou je plech.