kostel sv. Zikmunda s ohrazením hřbitova

Areál kostela sv. Zikmunda se nachází ve střední části protáhlé obce, rozložené podél hlavní silnici ze směru od Bohuslavic a Českého Meziříčí do Černilova. Areál je položen v mírném svahu. V západním a východním směru na něj navazuje nízká zástavba, severně se otevírá volná krajina. Součástí areálu jsou kostel sv. Zikmunda, objekt bývalé márnice a ohradní zeď, vymezující hranice hřbitova a současně určující hranice areálu kostela. Orientovaná stavba kostela stojí volně ve středu areálu. Márnice je svojí hlavní průčelní východní stěnou vložena na západní straně areálu do průběhu ohradní zdi. Ohradní zeď obíhá a ohraničuje nevelkou, přibližně oválnou plochu s podélnou osou ve směru západ - východ. Na jižní straně areálu je přerušena objektem hlavního a jediného vstupu do areálu.