škola

Budova bývalé obecné a měšťanské školy je umístěna na tzv. Plzeňském předměstí. Jedná se o samostatně stojící dvoupatrový objekt postavený na obdélném půdorysu. Hlavní vstupní průčelí směřuje k jihu a je pročleněno vystupujícím mohutným rizalitem, nárožním křídlem. Rizalit je tříosý, ostatní plocha průčelí je roztraktována do tří částí po čtyřech okenních osách, rámovaných pilastry ve vysokém pilastrovém řádu. Okenní osy v nárožním křídle jsou rámovány trojicí převýšených arkád. Parter budovy je zmohutněn pásovou rustikou a okna v přízemí jsou zasazena do arkád se slepými záklenky. Jednotlivé arkády vynášejí kanelované pilastry s hlavicemi s ostře řezanými dekoracemi. Pilastry arkád v nárožním křídle mají užit motiv zkřížených rohů hojnosti. Nad rustikovou částí pilastrů vysokého pilastrového řádu, jsou vloženy kaplové niky s reliéfy učících se dětí. V nárožním křídle jsou do nik pilastrů vloženy antikizující vázy. Okna jsou obdélná, dvoukřídlá s horním větracím dílem (do T), ve druhém patře nárožního křídla jsou půlkruhově ukončená. Původní výplně oken jsou zachována ve druhém patře a štítu nárožního křídla. Mezi okny 1. a 2. patra v nárožním křídle jsou zasazeny kruhové výseče s motivem egerlandského knoflíku. Podobně je řešeno i východní štítové průčelí, kde jsou do vrcholů slepých arkád vloženy dvě plastiky v hlubokém reliéfu, mužská a ženská postava symbolizující vzdělanost a moudrost. Nárožní křídlo i východní boční průčelí vrcholí trojetážovým štítem s volutami, pročleněným pilastry a edikulami s uplatněním motivu knoflíku a ve vrcholu ostře řezaným květem. Hlavní vstup do budovy je situován ve východní části nárožního křídla, v portálu vynášeném dvojicí masivních sloupů s romanizujícími krychlovými hlavicemi. V arkádě nad vstupem je do kruhové výseče vložen znak města Toužimi. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé se čtyřmi kazetami na každém křídle s tím, že horní dvě jsou prosklené a opatřené ozdobnou mříží. Půlkruhový prosklený světlík je doplněn dekorativní mříží.