socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se skládá ze základny, soklu, podstavce a vlastní sochy. Základ pro sokl je betonový a má půdorysné rozměry 0,90 m × 0,90 m a výši 0,23 m. Sokl je složen z patky soklu, těla soklu a soklové římsy. Patka soklu je, stejně jako další části soklu, je zhotovena ze žuly. Její půdorysné rozměry jsou 0,75 m × 0,64 m a výše je 0,22 m. Tělo soklu má tvar kvádru. Jeho výše je 0,77 m a jeho půdorysné rozměry jsou 0,42 m × 0,37 m. Čelní, tj. jihozápadní, stranu těla soklu zdobí vpadlé zrcadlo s projmutými rohy, které obsahuje následující nápis: „SUB ANTO(NIO) / FRITSCH / I (PRI)MO ADM / INISTRATO / RE A(NNO) 1783“. Sokl vrcholí čtyřikrát odstupňovanou soklovou římsou o výši 0,12 m a půdorysné velikosti 0,61 m x 0,58 m. Na ní stojí ještě profilovaný podstavec samotné sochy. Jeho výše je 0,38 m a půdorysné rozměry jsou 0,42 m × 0,39 m. Podstavec sochy obsahuje ze zadní strany signaturu IOHAN. WILT. Socha světce je zhotovena ze světlého křemenného jemnozrnného pískovce a je provedena v podživotní velikosti. Její výše je 1,16 m, šíře dosahuje 0,49 m a její tloušťka je 0,31 m. Postava světce stojí vzpřímeně v mírném kontrapostu pravé nohy. Pravá noha je tedy mírně předsunuta vpřed, váha je přenesena na levé noze. Tomuto postoji odpovídá i mírné esovité zvlnění drapérie. Svatý Jan Nepomucký drží oběma rukama krucifix, který směřuje od levého ramene k pravému boku. Hlava je mírně skloněna k levému rameni, tj. k postavě umučeného Krista. Sv. Jan je oděn do spodní kleriky, rochety a vrchního kožešinového almutia s kapucí a střapečky. Na hlavě má kvadrátek. Kolem hlavy má svatozář s pěti hvězdami. Svatozář je aktuálně opatřena nátěrem černé barvy. Hvězdy jsou šesticípé, zlacené. Obličeji sv. Jana Nepomuckého dominuje velký nos a výrazně klenuté obočí. Oči má drobné a plnovous krátký. Modelace tváře ani rukou není podrobně propracována, je spíše plošná, bez výraznějších detailů. Drapérie oděvu je naopak oproti tělesným partiím propracována pečlivěji. Její záhyby kopírují směr pohybu i těla - např. prokreslené koleno pravé nohy. Socha jako jedna z mála v regionu zůstala polychromována. Historická polychromie se dochovala téměř na celé ploše sochy i soklu, a to v několika stratigrafických vrstvách. Klerika je aktuálně pojednána v černé barvě. Rocheta je v odstínu bílé. Rocheta má lemy (spodní lem a lem kolem rukávů) zdobené žlutě malovanou rozetou o čtyřech lalocích. U krku má světec bílý kolárek. Almutium je opatřeno polychromií hnědé barvy. Vlasy a vousy jsou hnědé, obličej a ruce okrově hnědé a oči modré. Světle hnědou barvou je pojednán kříž. Tělo Krista je okrově hnědé, rouška přes jeho bedra je modrá a trnová koruna černá. Polychromován je i podstavec sochy, soklová římsa a tělo soklu. Podstavec pod sochou a soklová římsa jsou opatřeny šedým nátěrem. Tělo soklu má hnědou barvu, zrcadlo s nápisem uprostřed čelní strany těla soklu je světle hnědé. Celková výše díla je 2,88 m. Popisovanou sochu nechal zhotovit místní duchovní administrátor P. Anton Fritsch patrně v souvislosti se zřízením místní fary (1783).