radnice stará

Dvoupatrová budova s věží a hodinami. Slohový charakter setřen. V přízemí portál se znakem města, slušná kamenická práce. Interiéry přestavěny v 19.století. Převzato z: Popis památek města Náchod, A.Skalický, MÚ Náchod 1994: Stavba obdélného půdorysu hloubkově orientovaná, kratší stranou do náměstí. Sedlová střecha. Přízemí a dvě nadzemní podlaží a podkroví. Přízemí odděleno od prvního nadzemního podlaží jednoduchou římsou a má tři osy. Tři osy oblouků, dnes zazděného podloubí. Střední osa vystupuje v mělkém rizalitu asi 20 cm širokém. Kolem vstupu, který je zapuštěn do hloubky původního podloubí je kamenný portál. V dolní části kolem dveří ze světlého pískovce v horní části z červeného pískovce. Ostění pravoúhlého portálu je bohatě profilované, široké, nahoře s ušima a v nich vlevo a vpravo dekorace tří zvonků. Nad ostěním na vlysu konzol maskarony vousáčů a přerušená římsa. Nad ní segment štítu. Uvnitř plochy štítu reliéf městského znaku v kartuši. Kolem rámec s volutami v dolní části. Na segmentu portálu nahoře tři čučky s koulemi. V prvním nadzemním podlaží tři osy zdvojených oken vždy dvě a dvě okna s podokenní římsou na konzolách a nadokenní římsy. Všechna okna v průčelí třídílná. Ve druhém nadzemním podlaží od nižšího odděleno nevýraznou římsou. Dvojice oken má společnou podokenní římsu na konzolách. Okna prvního a druhého nadzemního podlaží členěná na tři osy. Od římsy nad přízemím až po korunní římsu čtyřmi lizenami s visáží v omítce. Okapová římsa přechází přes průčelí a nad ním trojúhelný štít. Ve střední ose štítu kruhové okno s devíti tabulkami skla. Všechna okna průčelí zapuštěná do zdi. Nad trojúhelníkovým štítem vlastní štít střechy. Ve střední ose je završený hodinovou věží, oplechovanou mědí. Její vrchol završen osmistěnným jehlanem nahoře s oplechovanou špicí a koulí. Nad koulí tyč s plechovým praporcem a vročením stavby. 1754, 1915, 1984. radnice uvnitř přestavěna a na západní stranu přistavěna. Na severní straně přiléhá k domu čp.2 na jižní straně míří do uličky. Na jižní stranu hladká omítka se sedmi okenními osami a v prvním a druhém podlaží v přízemí čtyři okna menší, zamřížovaná, jedno okno větší, volné.