záložna

Nárožní dvoupatrový novorenesanční dům s výrazným atikovým štítem. Fasáda budovy je výrazně členěná a bohatě zdobená, přízemí s pásovou bosáží, patra s pásovou rustikou, výrazným členěním oken s nadpražními římsami a parapety, s balkony ve středních osách, nárožním arkýřem do ulice, korunovou lunetovou římsou a atikou, ze které vystupují na straně náměstí obloučkové štíty. Nad nadokenními římsami patra štukové kartuše s maskarony dívčích hlav a rozviliny. Na průčelí do náměstí mezi okny 1. patra dvě úzké plochy s malbou alegorických figur, jedna s nápisem „Průmysl“, druhá „Rolnictví“, nad nimi v samostatných kartuších mezi okny 2. patra štukové malované znaky Moravy a Slezska (český znak ve štítě do náměstí). Na lunetové římse malovaná barevná vegetabilní výzdoba. Dekorativní fresková výzdoba pokračuje do ulice Tylovy ve 2. patře, kde se v meziokenních kartuších nacházejí cechovní znaky, v nárožní části dvě tabule s vegetabilním ornamentem. V 1. patře do ulice nad okny štukové desky, střídané štítky s erbovními deskami s motivy okřídlené hole (boha obchodu Merkura), pod okny se malované výplně střídají s balustrádou. Po stranách arkýře tabule s malovanou vegetabilní výzdobou a tabulkami s písmeny VŽZ. Okna přízemí se segmentovými záklenky, v patrech okna pravoúhlá, dělení do T, v 1. patře se zděnými či kamennými sloupky a poutci. Ve vstupu dvoukřídlé bohatě zdobené dvoukřídlé rámové náplňové částečně prosklené dveře s kovanými doplňky (závěsy, štíty, mřížky). V okénkách suterénu kované mřížky. na štítech čučky a koule. V objektu se dochovaly stylové prvky interiéru: vestibul s fabionem s lunetami, štukovou výzdobou a vstupními dveřmi do úřadoven (mramorové obklady, dvoukřídlé rámové prosklené dřevěné dveře s mřížemi), rámové náplňové dveře, schodiště s kovaným zábradlím, okna včetně profilovaných kliček. Budova začleněná do zástavby náměstí je významná svým historizujícím provedením v bohatých dekorativních formách.