pošta

Budova postavená na místě dvou starších poštovních domů, stojí na nároží při vyústění Poštovní ulice do jižní části Masarykova náměstí. Dvoupatrová budova postavená na půdorysu ve tvaru písmene L kratší stranou do náměstí. Vcelku jednoduchou hmotu objektu oživují zvýšená nároží, ve dvorním průčelí dva vystupující schodišťové rizality. Hlavní průčelí do náměstí je celkem šestiosé, v každé ose původní dvojité šestikřídlé okno, pouze v západní ose přízemí hlavní vstup. Nad vstupem mříž v podobě pošťácké trubky s udáním roku výstavby.Tomuto průčelí dominuje předsazený čtyřosý rizalit vertikálně členěný v duchu vysokého řádu masivními dvoustupňovými lizénami, na nichž spočívá jednoduchá desková římsa. Mezi lizénami a okny jednotlivých podlaží je pak rizalit zvýrazněn náznakem funkcionalisticky pojaté balustrády. Celý rizalit zvýrazňuje původní barevně odlišený keramický obklad. Boční průčelí do Poštovní ulice naopak člení vpadlé horizontální pásy, do nichž je zasazeno celkem jedenáct okenních os. Mezi okny jsou pásy zvýrazněny horizontálním zubořezem ztvárněným předsazením barevně odlišených cihel. Přízemí obou průčelí odlišuje sokl z haklíkového zdiva, které v Poštovní ulici přechází i v meziokenní pilíře. Vnitřní dispozice objektu je nepravidelná, přizpůsobená jeho provozu. V přízemí se v kratším křídle směrem do náměstí nachází dvorana s obslužnými poštovními přepážkami přístupná přes úzkou chodbu, v delším křídle se nachází technické zázemí jako třídírna a sklad balíků. Na jižním konci uličního křídla byl navržen také byt oddělený průjezdem. V prvním patře se pak v kratším křídle nacházela telefonní ústředna, jejíž prostory dodnes slouží potřebám pošty. Všechny vnitřní prostory plochostropé bez výraznější dekorativní výzdoby. Vnitřní prostory jsou zejména z hlediska materiálového pojetí poznamenány novodobými stavebními úpravami. Z původních prvků se dochovalo teracové schodiště veřejné chodby s tyčovým kovovým zábradlím s plochými kanelovanými výztuhami, okenní otvory na podestách vyplněny vitrážemi s dekorativně skládaným lisovaným sklem.