sokolovna - tělocvična

Rozsáhlá budova sokolovny s rovnou střechou a dvěma nadzemními podlažími byla vybudována na půdorysu přibližně ve tvaru písmene T. Obě uliční průčelí, do ulice Tyršovy i do ulice Poděbradovy, jsou výrazná a bohatě členěná, každé je však vyřešeno jinak, a to především podle funkce příslušné části objektu. Na průčelí do ul. Tyršovy je na části budovy uskočené od uliční čáry pod římsou nápis SOKOL a dole nad soklem je osazena bronzová deska na paměť padlým legionářům a sokolům náchodským. Na desce je reliéf padlého vojína s praporem, seznam jmen padlých a věnování, vpravo dole pod figurou je signatura HOREJC 1931. Dílo sochaře Jaroslava Horejce provedeno ve stylu art déco. Předsazená část budovy, která navazuje na zástavbu, má vedle nároží nad bočním vchodem téměř po celé výšce úzké okno schodiště zasklené mnoha drobnými tabulkami, dále je fasáda o šesti okenních osách členěná drobnými parapetními římsami a průběžnou nadokenní římsou v prvním patře. K hlavnímu vchodu se přistupuje po nízkém schodišti, nad kterým je balkon. Rozvržení boční části fasády do Poděbradovy ulice je při nároží s ulicí Tyršovou dvouosé, pak navazuje o málo vyšší zaoblená schodišťová část s vysokými úzkými okny zasklenými drobnými tabulkami, dále navazuje nižší část tělocvičny s třemi velkými okny. Interiér sokolovny je původní.