1000128089 - Sbor kněze Ambrože s čp. 728, 729 a kolumbáriem
Sbor kněze Ambrože s čp. 728, 729 a kolumbáriem
Hradec Králové
Ambrožova č.p.
sbor
funkcionalismus

anotace

Součást urbanistické koncepce Zálabí od J. Gočára. Architektonicky významná stavba funkcionalistická, komponovaná osově na špici trojúhelného pozemku, doklad technické i umělecké vyspělosti tvůrce - použití žb. skeletu. Špičková práce Josefa Gočára.

stav zachování památkové hodnoty

v 80. letech 20. stol. rekonstrukce kolumbária, 1994 - 2001 celková rekonstrukce kostela. 2005: udržováno.

popis

Na parcele s půdorysem vysokého rovnoramenného trojúhelníka byl vystavěn areál s dominantou sboru kněze Ambrože (kostel s vysokou kampanilou) a dvojicí domů, spojených ohrazením s kolumbáriem.

Lokality

• Kód CZ 4751, Hradec Králové, město statutární, Hradec Králové, Hradec Králové, Královéhradecký kraj
  • Kód CZ 51170, Nové Město, městská čtvrť (neúřední), Hradec Králové, Hradec Králové, Královéhradecký kraj

• vznik - 1926 - 1930

Využití

• v čp. 729 diecézní dům : kanceláře, byty. Kostel - sakrální a kulturní využití, kolumbárium veřejně přístupné pietní místo.