městský dům

Jedná se o podsklepený přízemní městský dům s mansardovou střechou, na bočních průčelích s polovalbami. Dům je zapuštěn v mírně svažitém terénu, ve dvoře vystupuje sklepní zdivo nad terén a dům se zde jeví jako patrový. Dům je celý zděný z kamene. Střešní krytinu tvoří asfaltový šindel, nad okapovými stěnami domu prostupují střechou sedlově zastřešené vikýře s dvoukřídlým šestitabulkovým oknem. Ve vrcholu střechy tři sdružené pískovcové komíny se sdruženými pískovcovými hlavicemi. Hlavní okapové průčelí sedmiosé, okna dvoukřídlá, dvoutabulková, poměrně nová, ne-příliš vhodná. Původní lehce profilované šambrány kolem oken chybí, jsou patrné pouze při nadpraží. Pod okny lehce profilované kamenné parapety, nad okny přímé profilované římsy nesené volutovými konzolkami, suprafenestra zdobí štukové palmety. Ve střední ose je mezi dvěma toskánskými sloupy situován vstup s kamenným ostěním. Kamenné ostění je při vnějším okraji profilováno dvěma pásky. Postranní pilíře spočívají na patkách na čele s vhloubenými paspartami s vykrojenými rohy, hlavice sloupků mají vpadlá zrcadla s dekorem květů kopretin. Nadpraží půlkruhové, ve vrcholu je posazen klenák na čele zdobený srdcem uprostřed věnce. Vstupní dveře dvoukřídlé, kazetové - nové, kopie původních. V půlkruhovém nadpraží je vsazen paprskovitě členěný světlík oddělený od dveří profilovanou římsou. Toskánské sloupy po stranách vstupu s prstencovými patkami i hlavicemi spočívají na hranolových podstavcích s dekorem psaníček. Na hlavicích sloupů jsou posazeny krychlové hlavice symbolicky podpírající korunní římsu. Stěny krychlových hlavic zdobí svislé pletence. Při celkovém pohledu působí hlavní vstup do domu poměrně reprezentativně. Korunní římsa poměrně mohutná, bohatě profilovaná, obíhá celý dům. Nároží zdobí kvádrové lizény. Zadní okapové průčelí ve dvoře v přízemí i v patře rovněž sedmiosé. V patře stejná okna jako v uličním průčelí, parapety a nadokenní římsy stejné, nadokenní římsy bez konzol. V přízemí čtvercová sklepní okénka s kamenným ostěním, zamřížovaná, bez výplně. Ve střední ose dvoukřídlé vstupní dveře vyplněné svisle kladenými žaluziemi, s kamenným hranolovým ostěním. Omítka zadního průčelí otlučena. Přední štítové průčelí tříosé, okenní římsy včetně konzol a suprafenestra stejná jako na hlavním průčelí, přední dvě okna slepá. Fasáda hladká, pouze korunní římsa a kvádrové nárožní lizény. Ve spodní části štítu dvě dvoukřídlá šestitabulková okénka a dvě volská oka, vrchní část štítu tvoří polovalba. Zadní štítové průčelí bez otvorů, fasáda hladká, stejná korunní římsa a nárožní lizény. Štít stejný jako protější.